Middelalder-Oslo

Havnemilj vinterEtter at Middelalder-Oslos årsmøte var avviklet torsdag 25.mars 2021, holdt arkeolog Petter Molaug foredrag om hvordan middelalderbyen kan bli etter at BaneNOR er ferdig med utbyggingen i området, og om planer for et gjenoppbygget havnemiljø i Middelalderparken.

Foredraget er nå tilgjengelig for avspilling på Youtube: https://youtu.be/HOJCCzPrmFo

 

Slik kan et gjenoppbygget havnemiljø ved vannspeilet bli. Illustrasjon ved Karl Fredrik Keller og Leif Gjerland.

Torsdag 11.februar inviterte Middelalder-Oslo til et Zoom-arrangement der forfatter  Jan Ove Ekeberg kåserte om Harald Hardråde, den siste vikingkongen.

Egeberg Densistevikingkongen1EgebergDSV4Mange har etterlyst at foredraget ble gjort tilgjengelig i etterkant. Det ligger nå på YouTube for avspilling:  https://youtu.be/_EN1VOmK3_E

Første bind av Ekebergs romanserie på fem bind om kongen som ifølge Snorre grunnla Oslo, kom ut i 2016. Serien følger Harald fra ungdommen og slaget på Stiklestad til hans fall ved Stamford bridge i 1066. I 2011-13 skrev Ekeberg den historiske romanserien «I sverdets tid», om borgerkrigs­tiden i Norge. 

Jan Ove Ekeberg er statsviter og har en bred journalistisk karriere, i tillegg til at han har skrevet en rekke bøker, bl.a. flere biografier.

En takknemlig hilsen 

Epifani Stefan Lochner 1440På vegne av Middelalder Oslo takker jeg alle medlemmer, venner og sympatisører. Takket være dere går vi ut av året med 814 medlemmer, en økning på 70 medlemmer i et år med pandemi! Vi måtte utsette to turer og vi måtte holde årsmøtet digitalt, mens vi klarte å avholde 5 arrangementer fra august til oktober, der folk kunne møte opp fysisk. Tre av disse var i Middelalder-uka i august, og de to andre var foredragskvelder i september og oktober.

Ellers gleder vi oss over opprettelsen av stiftelsen Oslo Middelalderby. Den er opprettet for i samarbeid med kommunen ( kulturetaten ) og oss å få til gode tiltak og opplevelser i Middelalderbyen gjennom å mobilisere private givere i smått og stort. Og ikke minst for å kunne spleise med kommunens innsats fram mot byens to jubileer i 2024: 100 år siden Kristiania ble til Oslo, og 400 år siden Oslo ble avviklet som by og innbyggerne flyttet til Chrisitania, den nyanlagte byen bak Akershus festning. Med andre ord gjennomføring gjennom dugnad. Vi er også glad over at kommunebudsjettet har opprettholdt de løpende 6,5 millionene årlig til innsats i Middelalderbyen.

Vi sluttet året med en konsert i bispens vinterhall i Ladegården på Eufemia-aften. Middelaldermusikkgruppen Schola Instrumentalis var tinget for anledningen, men de strenge koronareglene tillot bare en musikant samt lydtekniker, så da måtte vi  improvisere. Øystein Bech Gadmar fra gruppen Schola Instrumentalis tok utfordringen, og holdt en variert konsert som ble lagt ut på Youtube. Det ga oss en stemningsfull opplevelse, som minst 150 har spilt av. Den ligger ute fortsatt, til glede for den som søker litt middelaldersk stemning.

Vi ser fram til gode gammeldagse levende treff mens vi alle følger pandemirådene. En fredelig jul og et godt nytt år ønskes alle!

Odd Einar Dørum

Bildet: Epifani. Stefan Lochner 1440.

Hvert år søndagen før første søndag i advent ("nullte" søndag i advent) feirer foreningen Middelalder-Oslo dronning Eufemia med en konsert i bisp Nikolas’ vinterhall i Oslo Ladegård. 

Oeyvind Bach Vinterhallen

I 2020 falt Eufemia-aften på søndag 22. november,  men arrangementet måttet avlyses på grunn av korona-restriksjonene.  Det hindret oss likevel ikke i å holde en konsert til dronning Eufemias ære: Øystein Bech Gadmar fra gruppen Schola Instrumentalis inntok bispens vinterhall, og ga oss en  stemningsfull konsertopplevelse på Youtube!

Trykk på lenken for å se å høre konserten.

 

Opptak og redigering Lighthouse productions, Odd Geir Sæther

HistherGangvaktÅRETS GANGVAKT for 2020 ble Ole Rikard Høisæther,

som fikk Gangvaktsprisen overrakt i forbindelse med den første foredragskvelden i Middelalder-uka, tirsdag 25. august.

Ole Rikard Høisæther er leder av Oslo Byes Vel, og har i år utgitt bok om St. Hallvard, Oslos skytshelgen. Han tildeles prisen for sin mangeårige innsats for Oslos historie.