Middelalder-Oslo

Aktiviteter

Seminaret er gratis, og arrangeres av NBBS - Norsk bok- og bibliotekhistorisk selskap i samarbeid med Oslo Katedralskole. Påmelding ikke nødvendig.

TID: Mandag 29. april kl 1800

STED: Oslo Katedralskole, Ullevålsveien 31.

Det inviteres til kveldsforedrag torsdag 2. mai kl.19.00 i Halvardsalen, Gamlebyen skole.

en reise til romaIslendingen Nikolas Bergsson skrev en veiviser til andre pilegrimer, Leiðarvísir og borgarskipan, med reiseruter fra Nord-Europa til Roma og Jerusalem, ispedd observasjoner av folk og samfunn han møter på veien.

Hvordan var det å reise den gang? Hvordan så verden ut da? Hvordan kan det Europa Nikolas reiste gjennom sammenliknes med dagens verden?

Velkommen til foredrag med en historiker og en numismatiker som har skrevet en bok om sin odyssé gjennom middelalderens Europa.

Hans Jacob Orning er professor i historie ved Universitetet i Oslo og Svein Gullbekk er professor i numismatikk ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Arrangementet er gratis, og åpent for alle. VELKOMMEN!

Pga. coronarestriksjonene og begrensninger av antall personer på arrangementene har vi begrenset uken til tre arrangementer, tirsdag, onsdag og torsdag. Det vil bli notert navn og kontaktinformasjon for alle fremmøtte. For ikke-medlemmer må vi be om slik informasjon, for medlemmer sjekker vi om vi har kontaktinformasjon i medlemsregisteret og haker av.
Foredragene og byvandringen starter alle dager kl. 19.00, tirsdag og torsdag i Hallvards-salen på Gamlebyen skole, Egedes gate 3, byvandringen i Ladegårdshagen, Oslo gate 13. Programmet for hver av dagene ses nedenfor. Gratis adgang.

Livet i Oslo etter bylova av 1276.sunde2 1

Foredrag på Gamlebyen skole av Jørn Øyrehagen Sunde, jurist og rettshistorikar.

Magnus Lagabøter gav i 1274 Landslova, som den tredje riksdekkjande landslova i Europa. I 1276 gav han ei bylov, som vart nytta i alle dei store norske byane. Her fanst det detaljerte brannforskrifter, reglar om byggje-løyve og vegbreidde, om handel med vin og kvernsteinar, om teneste¬folk som fekk så låg løn at dei svalt og leigebuarar som reiste utan å betala for seg, og det fanst ei plikt til å vegleia heller enn å villeia fulle folk. Sunde vil i sitt føredrag bruka Bylova av 1276 til å teikna eit bilete av korleis dagleglivet i Oslo kan ha vore på slutten av 1200-talet.

 

Før foredraget blir det overrekkelse av Gangvaktprisen, der Ole Kristian Høisæther, leder av Oslo Byes Vel og forfatter av boken om St. Hallvard,  tildeles prisen for sin innsats for Oslos historie.

Medisinplanter i middelalderbyen

Plante M uka 2020Byvandring med start i Ladegårdshagen, Oslo gate 13 med forskere i forskningsprosjektet Mennesker og planter.

Prosjektet handler om menneskers kunnskap om og bruk av planter i Norden, fra vikingtid til vår tid. Denne kvelden går vi på jakt etter planter som har vokst i området – fra Ruinparken og ned til Mariakirken og kongsgården – helt siden middelalderen. Vi blir fortalt om spor av planter som er funnet under arkeologiske utgravninger og hvordan disse plantene ble brukt i medisinsk praksis i datiden og hvordan middelalderens kunnskap passer med nåtidens kunnskap om plantene. Du kan høre om hvordan folk ruset seg, hvilke planter som beskyttet mot sykdommer og hvilke nyttevekster de brukte.

Førsteamanuensis Karoline Kjesrud ved Kulturhistorisk museum og førstelektor Anneleen Kool ved Naturhistorisk museum, vitenskapelige assistenter Therese Foldvik, June Dahl og Luka N. Olsen, ved Kulturhistorisk museum er vandreguider.

Du er her: Hjem Aktiviteter