Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

Markering av 0’te søndag i advent er innstiftet av foreningen Middelalder-Oslo til dronning Eufemias ære. Velkommen til Oslo Ladegård, Oslo gate 13! Medlemmer av Middelalder-Oslo kommer gratis inn, andre kr.100.

Vi starter opp med Middelalder bokbad med Nina Hovda Johannesen i hovedetasjen. Vi har invitert Lill Heidi Opsahl som vil snakke om romanen sin Glassdronningen med tema hentet fra Oslo på kong Håkon 5's tid, begynnelsen av 1300-tallet. Og vi har invitert Karl Gervin som i 2024 vil gi ut en ny vandreguide om Oslo middelalderby. Det er på høy tid!

Vi fortsetter med servering av varm Luthentrank og Hildegard av Bingens nervekaker, og salg fra foreningens rikholdige lager av bøker, plakater, kort og mye annet. Vipps.

Vi avslutter med Middelalderkonsert med Lyra: Magi og mirakel
5Lyra Eufemiaaften 2023Middelalderens mennesker var dypt religiøse. Samtidig levde et mylder av folkelige trosoppfatninger med røtter i førkristen tid, de trodde på mange ulike overnaturlig fenomener og skikkelser. Viktige kilder til disse trosoppfatningene finner vi i litteratur og ballader fra middelalderen, samlet inn så sent som 1900-tallet. Lyra framfører middelaldersk sangmateriale med temaer fra folketroen, og reflekterer litt rundt skillet mellom tro og overtro, mellom magi og mirakel. Sang ved Anne Louise Lien, harpe og fløyte ved Marit Johanne Høye og cello ved Anna Helgadottir.

Adkomst: Trikk Ljabru nr.13 og 19 eller buss 54 til Middelalderparken, buss 34 til St.Halvards plass
Velkommen til en hyggelig middelalderkveld "nullte søndag i advent"!

erik av pommern cover lowresOnsdag 25.oktober inviterer foreningen Middelalder-Oslo til middelalder-bokmøte i MODUS-huset, hvor du kan kjøpe bøker, kort og plakater fra foreningen Middelalder-Oslos rikholdige boklager.

Synnøve Veinan Hellerud vil holde foredrag om kong Erik av Pommern og sin bok «Kongen som ble sjørøver». Det er en bok først og fremst beregnet på barn mellom 10 -12 år. Men foredraget er beregnet på voksne.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og begynner kl.19.00.

MODUS - Senter for middelaldermusikk holder til i det lille hvite murhuset i hagen nendenfor/foran Saxegården, i Saxegårdsgt.15. Ta gjerne trikk 13 eller 19 til Oslo hospital.

 

Kulutrnatt2023Fredag 15/9 kl.17.00 og 21.00 er det Kulturnatt Oslo.

Blant de mange arrangementene er det åpent i Oslo Ladegård, en ny permanent utstilling i Ladegårdens nordfløy og 3D-visning av Oslo 1324 i bisperommet i bispeborgens nordfløy.

I Lokomotivverkstedet er det innredet en hall for tømring og lafting, bl.a. av stokker til sjøbodene som skal settes opp ved Vannspeilet i 2024. Her blir det demonstrasjon av middelaldersk lafteteknikk.

Vi trenger hjelp av medlemmer på Kulturnatten til å følge besøkende mellom Ladegårdshagen og Lokomotivverkstedet på Sørenga og vise dem til rette. Har du tid mellom kl.17 og 21, hele tiden eller en del av tiden? Si fra på E-post på vår mailadresse Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

middelalderens kjokkenOnsdag 27/9 kl.19.00 inviterer vi til åpent møte i Halvardsalen, Gamlebyen skole.
Marianne Vedeler, professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum presenterer sin nye bok: Middelalderens kjøkken. Oppskrifter og historiene bak dem.
Dette er en kokebok med rundt 70 oppskrifter på mat man spiste i middelalderen og om drikke, gjort forståelig for dagens mennesker. Den er basert på skriftlige kilder og forskning og analyser av arkeologiske funn, ikke minst fra middelalderens Oslo. Boken er tematisk inndelt i kapitler om brød, kjøtt, melkeprodukter, fisk, urter og krydder, frukt og grønt, øl og vin.
Middelalderens kjøkken er også en historie om hva folk spiste i en tid da kyr og geiter gikk på egne bein til torget i byen og båter seilte inn med eksotiske varer fra fjerne himmelstrøk. En tid da biskopen klaget på vinprisene og det var forbudt å drikke melk på fredag før Sankthans.

Møtet er gratis og åpent for alle. Det vil være anledning til å kjøpe boken av forfatteren, men dessverre ingen smaksprøver!

OMF 2023 vidfari

Oslo middelalderfestival arrangeres i pinsehelgen 26-29.mai på Akershus festning.

Stort program for voksne og barn, med salgsboder, håndverk, riddere, kampdemonstrasjoner, middelaldermusikk, gjøglere, prinsesseskole, ridderskole, arkeologi for barn, foredrag (søndag), omvisninger i middelalderborgen, salg av mat og drikke og mye mer!

Kjøp gjerne billetter på nett på forhånd.

Fredag 26.mai kl.17 er det åpningsgilde med middag. Egen billett.

Lørdag  27. mai og søndag 28. mai kl 12- 18. Mandag 29. mai kl 12-17.

Middelalder-Oslo stiller med egen bod der det er informasjon, salg av bøker, kort og plakater (VIPPS) og hvor du kan melde deg inn i foreningen. Du finner oss ved hovedinngangen ved festningsplassen.

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte arrangementer