Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

26-28. MAI: OSLO MIDDELALDERFESTIVAL 2017

OMF

Den årlige middelalderfestivalen i Oslo går av stabelen fredag 26. - søndag 28. mai. Tema for årets festival er MAKT.

Følg med på http://oslomiddelalderfestival.org/  for nærmere informasjon om programmet.

1. JUNI: ÅPEN VANDRING

Oslo torg KellerR1Foreningen Middelalder-Oslo har gratis byvandringer i middelalderbyen hver første torsdag i måneden. Første byvandring nå er torsdag 1. juni. Starter kl.17.00 fra Oslo torg ved St. Halvards plass. Trikk nr 18 og 19 til St. Hallvards plass eller buss 32, 34 og 70 til Ladegården.

Byvandringen er særlig beregnet på de som ikke kjenner middelalderbyen så godt. Vandringen vil denne gang være med arkeolog Petter Molaug. Vi skal tenke oss tilbake til Sigurd Jorsalfares tid, se på hvor skomakerne holdt til, ta en titt på ruinene av Clemenskirken, Oslos 1000-årssted og stedet der det ble bygget en kirke for 1000 år siden. Vi skal også ned til Mariakirken på Sørenga der kong Håkon 5 og dronning Eufemia ble begravet og også mye annet. I tillegg til å oppleve levningene fra middelalderen vil vi også diskutere hvordan området bør være i fremtiden, når anleggsarbeidene for ny Follobane er ferdige.

Vandringen er gratis og åpen for alle. Ta med venner og kjente og få et innblikk i Oslos middelalderhistorie!

15. MAI: ST. HALLVARDS-DAG

OsloseglVi feirer Oslos skytshelgen St. Hallvard i Middelalderbyen og Oslo Ladegård i samarbeid med organisasjoner i kultur- og kirkeliv.
 
PROGRAM FOR 15. MAI 2017

11.30-12.30 Spesialprogram for barnehagebarn og babyer i Ladegårdshagen og Oslo Ladegård. Påmelding 

14.00-18.15 Arkeologi for barn og andre barneaktiviteter i Ladegårdshagen. Boder med informasjon og middelalderopplevelser, salg av mat og drikke. 3D-film om middelalderbyen    

14.00-14.45 Orgelkonsert med Kåre Norstoga i Grønland kirke    

14.45-15.30 Byvandring v/Petter Molaug fra Grønland kirke til Ladegårdshagen – punkter for tiltak i et framtidsbilde for Oslo middelalderby                    

15.00-15.30 Latinskole v/magister Jensenius i bisperommet.

15.30-16.00 Middelalderdans v/elever fra Gamlebyen skole.

16.00-16.20 Middelaldermusikk ved ODO ensemble fra Cluny i Frankrike

16.24-17.00 Hilsningstaler fra ordfører og biskoper. Fremføring av St.Hallvard-legenden visualisert av Gamlebyens frie fanter. Utdeling av prisen Årets gangvakt v/Middelalder-Oslo

17.00-17.30 Middelaldermusikk ved Odo ensemble  fra Cluny i Frankrike

17.30-18.15 Reformasjonen i et Osloperspektiv. Kåseri/innlegg av professor Trond Berg Eriksen: "Luthers avlatsteser og det frie ord". Biskoper i Oslo fra før og etter reformasjonen presenterer seg.

18.15-18.45 Vespergudstjeneste i Hallvardskatedralens ruiner. Prosesjon fra Ladegårdshagen

 Se også vårnummeret av bladet Middelalder-Oslo og www.sthallvardsdag.no

26. APRIL: MEDLEMSMØTE

BorgundOnsdag 26. april kl.19.00 holdt kunsthistoriker Leif Anker foredrag om «Stavkirkene – Norges unike bidrag til verdensarkitekturen».

Møtet ble som vanlig hold i Hallvardssalen på Gamlebyen skole, og foranledningen var foreningens store stavkirketur 4-9.juni, hvor kirkene i Valdres, Sogn, Hallingdal og Numedal besøkes. Anker er spesialist på stavkirker og arbeider hos Riksantikvaren. Han har utgitt flere bøker om emnet, bl.a. er han medredaktør i den nyutgitte boken «Bevaring av stavkirkene. Håndverk og forskning». Han har også utgitt bøkene Kirker i Norge bd.4. om middelalder i tre, De norske stavkirkene, og boken Stavkirkene - deres egenart og historie. Mange engasjerte medlemmer kom med spørsmål til foredragsholderen, og hadde ikke skolen en grense for når vi måtte være ute, satt vi der vel ennå! 

 

15. FEBRUAR: MEDLEMSMØTE

Klstadskipet1Årets første medlemsmøte: onsdag 15. februar kl.19.00 i Hallvardsalen, Gamlebyen skole, Egedes gate 3.

Eivind Luthen: Med Saga Farmann til Miklagard
Vi hører om byggingen av Klåstadskipkopien (Saga Farmann) og planene om å seile til Miklagard via Finnmark, Kvitesjøen, Volga og Svartehavet.
Klåstadskipet er en knarr fra begynnelsen av 1000-tallet, grunnstøtt i sin tid i Viksfjorden i Vestfold, nærheten av Kaupang og utgravd i 1970. Restene av skipet er utstilt i Slottsfjellmuseet i Tønsberg. Stiftelsen Nytt Osebergskip i Tønsberg bygger nå en kopi som er halvveis ferdig.
Knarren er ca. 60 fot lang og er ypperlig til en slik langferd som vil foregå etappevis over 4-5 sommersesonger. Det legges opp til at interesserte kan være med på en eller flere etapper.

Eivind Luthen er toktleder og vil på møtet orientere om byggingen av skipet og formålet med ekspedisjonen som har vekket stor interesse i inn- og utland. Han er kjent som leder av pilegrimsfellesskapet St. Jakob og redaktør av forenin­gens tidsskrift Pilegrimen. Luthen har gjort en stor innsats med pilegrimsleder, både merking og skriving av reiseførere. I Tønsberg har han stått bak arbeidet med å lage modeller av middelalderkirker.

Trikk nr 18 og 19 til St. Hallvards plass, eller buss 32, 34 eller 70 til holdeplass Ladegården. VELKOMMEN!

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte arrangementer