Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

Årsmøtet avholdes i Halvardsalen, Gamlebyen skole, Egedes gt 3.

Dokumentene til Årsmøtet 2022 kan lastes ned her:

Saksliste Årsmøte 2022

Årsberetning 2021

Handlingsplan 2022

Årsregnskap 2021 med budsjett 2022

Hva vet vi om middelalderbyen, hvordan vet vi det og hva er verd å vite?
Digitalt foredrag ved arkeolog Petter B. Molaug om utforskningen av Oslo middelalderby.

NIKU kart TidvisUtsnittRDe senere årenes utgravninger forårsaket av Follobanen, Bjørvikabyen og nye veisystemer har gitt mye ny kunnskap. Det skyldes både at det er blitt gravd arkeologisk i områder som ikke er blitt undersøkt eller undersøkt godt nok tidligere, og at arkeologiske og naturvitenskapelige undersøkelsesmetoder er blitt stadig bedre og har kunnet gi svar på stadig nye spørsmål. Vi vet nå f.eks. mer om hvordan terrenget var i forskjellige tidsperioder i middelalderen. Vi har mer informasjon om biskopens område og ikke minst om havneområdet og hvordan bryggene ble flyttet stadig lengre ut i Bjørvika. Og vi vet mer om hva folk spiste og om sykdom.

Til langt ut på 1800-tallet var den vanlige oppfatningen at kongesagaene, skaldekvad og andre skriftlige kilder inneholdt det vesentlige som det var verd å vite noe om. Siden har undersøkelser av de fysiske levningene gjennom arkeologiske undersøkelser blitt stadig viktigere og mer omfattende. Dette er det foredraget særlig vil dreie seg om.

Men hva er mest interessant å vite noe om? Synet på dette har endret seg sterkt, og synet på dette er nok ganske forskjellig. Den nye Middelalderparken vil gi spennende muligheter for gjenskaping, opplevelser og formidling. Hva skal vi formidle og hvem skal bestemme hva som skal formidles?

Foredraget er nå tilgjengelig på Youtube.  

Natt til den 17. august 1624 brant det i havnebyen innerst i Oslofjorden, byen som var kjent som Oslo. Den 27. september samme år ble en ny by grunnlagt, kalt Christiania. Oslo ble Gamlebyen.        

Det som skjedde høsByen som brant for syndens skyld Oslo 1624ten 1624 er en kriminell historie. Fem kvinner får skylden, blir fengslet for trolldom, og i hvert fall tre av dem ble halshugget. Jon Skarpretter sender regning til kommunen og får betaling pr. hode.  Hans Nielsen Grils skriver en salme som begynner slik: "Ved ild og brann den sterke Oslo er straffet med, hvor av vi kunne merke Kristus å være vred".

De tre som ble halshugget var Sidsel Nilsdatter, Karine Clemensdatter og Eline Steensdatter.  De to andre som ble tatt for trolldom er Birgitte, hvis navn er knyttet til Ekeberg, og Ingrid, hvis navn er knyttet til Kværner. 

Skriveren på Akershus, Nils Toller, som var ansvarlig for økonomien på festningen, ble byens rikeste mann et ter brannen, og Christian IV fikk æren for å grunnlegge en ny by som han kalte opp etter seg selv.  De tjente mest ved brannen.  De fem kvinnene fikk skylden og betalte mest.  De bør bli husket. Kvinnene fortjener et minnesmerke.

Møtet holdes i Selskapet for Oslo Byes Vel i Rådhusgata 7. Per Olav Reinton, forfatteren av boka BYEN SOM BRANT FOR SYNDENS SKYLD. OSLO 1624, innleder til samtale om mulighetene for å reise et minnesmerke.

PÅMELDING TIL MØTET SENDES TIL PREBEN WINGER   Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Velkommen til en intim utendørs festival i hjertet av middelalderparken!

ModushusetModushuset ligger tett opp til Oslos eldste ruiner. Her foregår årets Eufemiadager, en tre dagers fest med ny jazz, rock, folke- og middelalderkonserter, byhistorie, nattjam og åpen scene.

FREDAG 6. AUGUST FRA KL 18.00

LØRDAG 7. AUGUST FRA KL 1800 

SØNDAG 8. AUGUST KL 13.00:  GRATIS OMVISNING I MIDDELALDERPARKEN. Åpen Moduskafé kl 12.00-16.00.

Program og billettinformasjon finner du her

Eufemiadagene 2021 er støttet av Oslo kommune og Bane Nor

Hver kveld fra kl.19 i siste uke i august blir det foredrag og diskusjoner om middelalderbyen, Middelalderparken og hva den kan brukes til og fylles med.

Middelalderparken

Mandag 23/8: Et framtidsbilde av Oslos første bysamfunn. Foredrag og introduksjon til det overordnete temaet ved historieformidler Leif Gjerland. Halvardsalen Gamlebyen skole. Les mer om dette her.

Tirsdag 24/8: Bygging av bygårder, hus og havnemiljø. Rekonstruksjoner og markeringer. Halvardsalen Gamlebyen skole. Diskusjon etter korte innlegg fra Petter B. Molaug, Silje Opdahl Mathisen (arkeolog og magasinforvalter KHM) om bygningsfunn fra middelalderbyen og arkitekt Tom Wassum (Arkitektskap) om bygningsrekonstruksjoner og moderne krav til bruk.

Onsdag 25/8: Hva slags vegetasjon vil vi ha i Middelalderparken? Oppmøte i Ladegårdshagen. Introduksjon om historisk hagebruk ved Mari Marstein (Tidligere leder Gamle Hvam). Vandring til Sørenga og Mariakirken. Refleksjoner om å fremkalle historien i landskapet ved Søssa Jørgensen (billedkunstner og landskapsarkitekt) og Geir Tore Holm (kunstner, PhD i kunstnerisk utviklingsarbeid). Illustrasjon. Diskusjon. 

Torsdag 26/8: Oslo 1324. 3D-fremstilling. Halvardsalen Gamlebyen skole Planer for fremstilling av middelalderbyen og smakebiter ved Ragnhild Hutchinson (Tidvis). Les mer her.

Fredag 27/8: Middelaldermusikk og lyd, opplevelser – stemning - ettertanke. Oppmøte i Ladegårdshagen. Vandring fra Ladegården til Clemenskirken og Modus-huset ved Gro Siri Johansen (MODUS Senter for middelaldermusikk). Middelalder sang og musikk. Les mer her.

Vi følger koronareglene: Ingen som har symptomer på Covid19 eller er i karantene får komme, alle holder 1m avstand under hele arrangementet, det brukes rikelig med Antibac og det noteres kontaktinformasjon for alle. Hvis det blir krevet av myndighetene, blir det nødvendig å vise koronasertifikat for å komme inn.
Ta trikk til Middelalderparken retning Ljabru, linje 13 via Prinsens gate, linje 19 via Jernbanetorget. Eller ta buss til Middelalderparken i Bispegata, linje 32 Kværnerbyen, linje 34, 74 Simensbråten, Ekeberg hageby. Eller gå eller ta sparkesykkel via Dronning Eufemias gate. Framtidsbilde4

Gratis og åpent for alle! 

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte arrangementer