Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

Middelalderuka 2024 

Byen som brant for syndens skyldMandag 26. august kl. 19.00.  Per Olav Reinton og Gro Siri Ognøy:  Heksene fra Ekeberg og KværnerOslo brant ned til grunnen i 1624. Fem kvinner fikk skylda og ble dømt til døden. Hør forfatter Per Olav Reinton snakke om heksene fra Ekeberg og Kværner med musikk av Gro Siri Ognøy, som synger akkompagnert av Shble Saleem på oud. Per Olav Reinton er forfatter og journalist med flere historiske bøker bak seg, bl.a "Byen som brant for syndens skyld 1624", "Dronning Eufemias by" og «Gudenes slette og østavinden». Gro Siri Ognøy er sanger og leder av Modus ensemble, som arbeider med middelalder- og ny musikk. Shble Saleem spiller arabisk oud og er kjent som utøver av arabisk klassisk musikk.

 ivind LundeTirsdag 27. august kl. 19.00. Øivind Lunde:  Gamlebyen og middelalderbyen fra 1960-tallet til i dagTidligere Riksantikvar Øivind Lunde har vært vitne til de store endringene som har foregått i middelalderbyen Oslo, fra byjubileet i 1950 til i dag, og i deler av denne tiden har han vært en viktig aktør i disse endringene. Han vokste opp i leiegården Oslo gate 7 som fortsatt står. Den ble brukt av Norges statsbaner til bolig for ansatte i jernbanen, og Lundes far var en av dem. Lunde studerte kunsthistorie og arkeologi i Oslo og Trondheim, og var en tid assistent for Gerhard Fischer. Han studerte middelalderarkeologi ved Universitetet i Lund, Sverige og tok doktorgraden der i 1977. I 1991 ble han utnevnt til riksantikvar, og var sentral i etableringen av NIKU i 1994. Etter at han gikk av som riksantikvar ble han direktør for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider. Vi gleder oss til å høre Øivind Lundes perspektiver på Gamlebyen og Oslo middelalderby! 

Petter onsdagsvandringOnsdag 28. august kl. 17.00.  Byvandring med Petter B. Molaug:  Middelalderbyen i 2024Tema for vandringen er middelalderbyen Oslo i 1624 og hvordan middelalderen skal vises i dagens Gamlebyen. Vi ser på Nordre strete, gavlmaleriet på Oslo gate 1A og diskuterer om mer av Hovinbekken kan komme opp i dagen. Vi går inn i Minneparken og ser på utvidelsen av Hallvardskatedralen og diskuterer hvordan den skal se ut. Vi ser på Oslo torg og «Treruinparken» og diskuterer den tildekkete steinruinen. For å komme ned til Sørenga med kongeborgen og Mariakirken går vi ned Bispegata til Vannspeilet. Der ser vi på den nyoppsatte sjøboden og hvor sjøbodene ved Vannspeilet skal plasseres og diskuterer hva de skal brukes til. Vi ser på ruinene av Mariakirken og de forskjellige bygningsfasene fra midten av 1000-tallet til kirken ble revet på 1540-tallet. Avslutningsvis ser vi på murene av kongegorgen, diskuterer om de bør markeres inne i Lokomotivverkstedet og hvordan det så ut på 1000-tallet her. Byvandringen er en del av Oslo ladegårds onsdagsvandringer.

ChrkvartTorsdag 29. august kl. 19.00. Leif Gjerland:  Oslo – Christiania – OsloBildeforedrag om hvordan gjenoppdagelsen av ruiner og minner etter middelalderbyen Oslo førte til stor debatt før bynavnet ble endret fra "Kristiania" til "Oslo" i 1924. Etter bybrannen 17. august 1624 anla kong Christian IV byen Christiania ved Akershusborgen på vestsiden av Bjørvika. Han bestemte at byens velhavende borgere måtte reise nye hus i den nye byen. Området for den gamle byen Oslo ble gitt til Akershusborgen for å skaffe forsyninger av jordbruksvarer til borgens soldater og dyr. Deretter svant minnene om den gamle middelalderbyen som ble dekket med jord og gjort om til et jordbruksområde. I tillegg hadde Christian IV gjort Oslo til et fattigmannsstrøk da han bestemte at «,,,gemene Folk, som ingen Handtering og Næring bruger, maa blive og boe udi Opslou».

 

 

Akershus robaat NyggardFredag 30. augustkl.17.00: Borgvandring på Akershus med Tom Andersen, som er leder for Besøkssenteret på Alershus. Oppmøte ved informasjonssenteret på Akershus. Benytt gjerne Sortiporten ved enden av Akersgata. Akershusborgen ble bygget ca.1300, og borgen som ble utbygget til slott og festning var avgjørende for grunnleggingen av Christiania i 1624.

 

De tre foredragene (26., 27. og 29. august) holdes i Halvardsalen, Gamlebyen skole, Egedes g. 3 og begynner kl. 19.00. Byvandringen onsdag 28. august starter i Ladegårdshagen, Oslo gate 13, kl. 17.00. Borgvandringen fredag 30. august starter på Akershus kl. 17.00.

Arrangementene er gratis og åpne for alle. Ingen påmelding. VELKOMMEN!

Onsdag 21. august Kl.19.00-21.00 er det møte om borgertoget 28. september.

Møtet holdes i Halvardsalen på Gamlebyen skole, Egedes gate 3. Kom og la deg inspirere til å få deg et et historisk antrekk til protesttoget!

KongshornetDypdykk: DEN NORSKE RIDDEREN OG KONGSHORNET

Hva kan Kongshornet fortelle oss om middelalderens ridderidealer?

Foredrag av Bjørn Bandlien på Historisk museum.

Påmelding kreves.

Deichmanske bibliotek inviterer til arrangementet "Carl Deichman og arven etter Landsloven", med blant annet en samtale med historikerne Bjørn Bandlien og Bård Frydenlund.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding.

Sted: Deichman Bjørvika, Musikkscenen 3. etg

For program og nærmere informasjon:  KLIKK HER.

Seminaret er gratis, og arrangeres av NBBS - Norsk bok- og bibliotekhistorisk selskap i samarbeid med Oslo Katedralskole. Påmelding ikke nødvendig.

TID: Mandag 29. april kl 1800

STED: Oslo Katedralskole, Ullevålsveien 31.

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte arrangementer