Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

Medlemsmøte med foredrag kl.19 i Halvardsalen, Gamlebyen skole, Egedes gate 3.
Tore Skeie Paw Wegner Gissel bokforside fotocred GyldendalTore Skeie, historiker og forfatter, snakker om sin siste bok Hvitekrist. Om Olav Haraldsson og hans tid. (Se omtale i medlemsbladet 2019/1).
Boka følger Olav fram til slaget på Stiklestad, men omtaler ikke Olavs død og helliggjøringen i etterkant. Det er en spennende fortelling som kaster nytt lys over høvdinger og vikinger i Norge, England og andre steder i sen vikingtid, og over krigerhøvdingen Olav som lot seg døpe i Rouen, sannsynligvis mest som bekreftelse på en politisk allianse. Boka er første bind i en serie på fem om norske konger i vikingtid og middelalder. Neste bind er om Harald Hardråde. Tore Skeie har tidligere snakket hos oss om bøkene Alv Erlingsson. En adelsmanns død og senere om Jomfruen fra Norge.    Møtet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

På medlemsmøtet onsd.4.mars kl.19 i Halvardsalen, Gamlebyen skole, Egedes gate 3

Middelalderparken modellvil Anne Olaisen, seksjonsleder i Kulturetaten, fortelle om realisering av planene for Middelalderbeltet, en del av middelalderbyen. 

Oslo kommune og BaneNor forhandler om hvem som har ansvar for hvilke tiltak i Middelalderparken. Kulturetaten har utarbeidet skisseprosjekt for tiltakene som skal gjennomføres. Det gjenstår prioritering og finansiering av kommunens tiltak. Etter at forprosjektet er ferdig, vil det bli lagt fram en sak for byrådet og bystyret. Vi er spent på å få presentert Utviklingsplanen for Middelalderbeltet, og hvilke tiltak Kulturetaten vil starte opp med i 2020, og senere i Middelalderparken, Minneparken og Ladegårdshagen.

Årsmøtet 18/3 er dessverre avlyst og utsatt på ubestemt tid. Det samme gjelder foredraget med Jørn Øyrehagen Sunde.

Bakgrunnen for avlysningen er tiltakene og anbefalingene fra Oslo kommune og helsemyndighetene for å unngå koronasmitte. Det er bl.a. satt en grense på 50 personer som maksimum for møter i Oslo, og unødvendige reiser frarådes. Halvardsalen i Gamlebyen skole er stengt for utleie. Det samme gjelder Oslo Ladegård.

Les dokumentene til årsmøtet her: 

LITT MER OM DEN KOMMENDE STIFTELSEN

Foreningen Middelalder-Oslo har tatt initiativet til å opprette Stiftelsen Oslo Middelalderby. Som svar på spørsmål vi har fått, vil vi få understreke tre viktigste forhold:

1 - HENSIKT
Stiftelsen skal ikke erstatte foreningen, men være et nytt og selvstendig ledd i arbeidet med å gjenerobre og gjenoppbygge middelalderbyen i Oslo.

2 - MÅL
Stiftelsens mål er å medvirke til å øke opplevelsen av og kunnskap og bevissthet om helheten i Oslos sjeldne middelalderby, kalt «Nordens Pompeii».

3 - ARBEIDSFORM
Stiftelsen skal primært samle inn og kanalisere midler for å få realisert målet om en gjenoppbygget og tydelig del av middelalderbyen i Oslo på en historieriktig måte.
I dette arbeidet skal stiftelsen samarbeide med Oslo kommune, foreningen Middelalder-Oslo og andre.

Medlemmer av foreningen vil få informasjon per E-post (eller brev til de som ikke har oppgitt Epost-adresse) om saker hvor styret i foreningen ber om fullmakt.

NMM Btvrak BispevikaÅpent møte i Halvardsalen, Gamlebyen skole, onsdag 16. oktoberkl.19.00
Tori Falck fra Norsk Maritimt Museum holder (NMM) foredrag om "Skipskirkegården i Bjørvika. Arkeologiske funn som kilder til forskning, formidling og opplevelser".

Det er funnet over 40 skipsvrak ved de arkeologiske utgravningene i Bjørvika, i tillegg til store laftekasser brukt som brygger og fundament for sjøboder. Tori Falck, forsker og leder for arkeologisk seksjon ved NMM, vil fokusere på mangfoldet av funn, hvordan arkeologene jobber med dem, og hva de kan fortelle om det maritime Oslo fra middelalder og fram til 1624.

Møtet er gratis, og åpent for alle - VELKOMMEN!

Sommertur2019gruppe2VELKOMMEN TIL «MIMREKVELD» ETTER SOMMERTUREN!
Torsdag 26. september kl 19.00 inviteres det til «mimrekveld» i Barokksalen i Ladegården.

Etter at bilder og minner er delt, gjør vi som i fjor, og går i smågrupper og diskuterer nye og gamle forslag til kommende turer. I den forbindelse tar vi gjerne imot nye forslag. Skriv i så fall litt om mulig reiserute og hva som kan oppleves på turen, slik at vi har et grunnlag for diskusjonen. Forslag sendes turkomitéen ved Jorun Hermansen på epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..
For de som har lyst på en matbit i forkant av møtet, byr Ladegårdens Café på en middelalder-inspirert lammegryte til en pris av 140 kr fra kl 17. Det er som kjent ikke plass til veldig mange inne, så man må kle seg godt! De som vil spise lammegryte, kan melde fra til Jorun (samme adresse som over).
Mimrekvelden er åpen for alle – også de som ikke var med, men som har lyst til å høre om og se bilder fra turen, eller som har ønsker om hvor neste tur skal gå. 

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte arrangementer