Middelalder-Oslo

Arrangementer

PerOlavReinton

En bysantinsk aften i bispens vinterhall med Per Olav Reinton og Sverre Jensen.

Per Olav Reinton forteller om levende minner fra Bysants i fest og hverdag, i musikk og språk, i mat og klær. Vi får høre om biskopen av Bari og opphavet til julenissen, om den kristne trosbekjennelsen og mye mer. Reinton er forfatter av boken «Bysantineren» med kjernefortellingen om Erik kongssønn fra slutten av 1100-tallet, kong Sverres halvbror. Denne fortellingen gav forfatteren mulighet til å dykke ned i middelalderhistorien og betydningen av Bysants for  europeisk historie og kultur, men også til selv å følge i Eriks spor i vår tid.  Reinton er mest kjent som kulturjournalist i NRK og i de seneste årene som leder for Gamlebyen historielag og god samarbeidspartner for Middelalder-Oslo. 

St.Eufemia

Sverre Jensen forteller og spiller musikk på selvlagde rekonstruksjoner av middelalderinstrumenter med røtter i bysantinsk  og arabisk tradisjon rundt Middelhavet. Sverre Jensen er en høyt skattet middelaldermusiker som har gledet mange med musikk, alene, som akkompagnatør og som del av bl.a. Aurora Borealis og Schola instrumentalis. an lager instrumentene selv med utgangspunkt i middelalderske fremstillinger. Vi får se litt av samlingen hans som oppbevares i Ladegården. Han fikk Gangvaktsprisen i 1997. 

SverreogdukkeneDet blir servering av nervekaker etter oppskrift av Hildegard von Bingen, varm Luthentrank og gløgg.

Åpent for alle. Medlemmer av Middelalder-Oslo gratis, andre kr.100.  Spesialtilbud: Medlemskap for nye medlemmer resten av året: kr.100.

Arrangementet holdes som vanlig i Oslo Ladegård, Oslo gate 13. Trikk 18 eller 19 til St. Hallvards plass, eller buss 70 og 32 til Ladegården.                                     Velkommen!

Tirsdag 12. desember kl 19.00 inviterer Gamlebyen Historielag til foredrag i Oslo Hospitals Festsal. På programmet står professor Marianne Vedeler fra Kulturhistorisk Museum med foredraget MAT OG MÅLTID I OSLO I MIDDELALDEREN.

Veldig mye av det som kommer fram i de arkeologiske utgravningene av Oslos gamleby dreier seg om mat og måltider. Marianne Vedeler leder et større forskningsprosjekt basert på nye funn.

JulestueGAMMELDAGS JULESTUE I OSLO LADEGÅRD
Et førjulsarrangement for hele familien, men aller mest for barna, inspirert av 1700-tallets folkelige og livlige tradisjon. «I gamledager» samlet folk seg i de mørke vinterkveldene for å danse, leke og more seg – og kanskje nyte en enkel servering. Dette ble kalt å holde julestue, og julestuene ble så populære og løsslupne at de ble forbudt av kongen med flere forordninger, siste gang av Christian VI i 1735.

Ladegårdens julestue henter opp igjen noe av det gamle og glemte, og har i seg førjulstidas tradisjonelle kontraster lys/mørke, tindrende stjerner og skumle julebukker. Kjernen er Barokk Boreals konsertforestilling, der seriøs musikk presenteres i et lekent uttrykk med musikk, dans og fortelling. Forfatter Sveinung Lutros bildekåseri fråtser i mørke og skumle vesener som uhyrlige Krampus, hissige Lussi og den mystiske julegeita, og setter tradisjonene i en historisk og europeisk sammenheng. Alle sansene skal pirres, så Ladegården inviterer inn i julepyntede stuer, og byr på enkel servering med historisk julesmak. 

Billetter kr. 200/150 – se https://osloladegard.ticketco.no/nb/e/gammeldags_julestue__familieversjonen 

Du er her: Hjem Aktiviteter Arrangementer