Våre arrangementer
Lørdag 17.august var foreningen medarrangør av stor markering av brannen som utraderte middelalderbyen Oslo den 17. august 1624. Det var offisisell åpning av Middelalderparken og kranselag for den første sjøboden, ridderturnering, middelaldermarked og byvandringer, både i middelalderbyen og gjennom Bjørvika fra Middelalderbyen til Kvadraturen.
Kranselag for den første sjøboden. Direktør for Kulturetaten Stein Slyngstad kommer med kransen, og ordfører Anne Lindboe sammen med en av de1000 tiendeklassingene som har vært med på byggingen av sjøboden gjennom Den kulturelle skolesekken, heiste opp kransen til middelaldermusikk og stor jubel. Foto hhv Stein Øberg og Nina Rigault.
Middelalder-Oslos egen PetterMolaug ledet vandringene. Dette flotte kumlokket ble avduket, der vi både ser brannen i det gamle Oslo, og Christian IV-s hånd som peker ut hvor hans nye by Christiania skal ligge. Begge fotos: Nina Rigault.
27. og 28. september 1624 gikk kong Christian IV selv omkring under Akershus festnings trygge murer og pekte ut hvor han ville ha «…den nye Kjøbestab Christiania kallet». Den skulle erstatte den forsvarsløse og nedbrente middelalderbyen Oslo innunder Ekeberg. En uke senere skrev kongen ned 18 punkter i et såkalt «kongebrev» om hvordan han ville at den nye byen skulle bli. Dette kongebrevet regnes som Norges første reguleringsplan, og er sammenstilt i det 8-siders heftet «Her skal byen ligge» for jubileumsåret.
I tillegg til kongens formuleringer på renessansen frodige og snirklede språk, er alle 18 punkter gitt en forklaring på dagens norsk. Dessuten gir heftet et lite innblikk i datidens sannheter og Christian IVs frodige personlighet.
Det er Per Olav Reinton og Leif Gjerland som har satt sammen heftet, mens Kulturetaten har bekostet trykking av et stort opplag. Det skal deles ut ved arrangementer under 400-årsjubileet, ikke minst ved to store markeringer på års-dagen for grunnleggelsen 28. september:
Dramatisert tablå på Christiania torv
og
Gatefest utenfor Oslo Nye Teater
Christian IVs kongebrev om grunnleggelsen av "den nye Kiøbstad Christiania" er utgitt som eget hefte av Kulturetaten i Oslo i jubileumsåret 2024, og ligger på nettsiden OSLO2024.no. Der finner du også informasjon om alle årets jubileumsarrangementer.
SISTE ÅPNE SØNDAG!
Sommerutstillingen med Karl-Fredrik Kellers tegninger fra middelalderbyen Oslo kan oppleves i Ladegårdens nordfløy for siste gang søndag 14. august kl 13:00-15:30.
Foreningen Middelalder-Oslo har i hele sommer arrangert en utstilling med Karl-Fredrik Kellers tegninger fra middelalderbyen Oslo, og kommende søndag er siste anledning til å se den.
Hittil har over tre tusen mennesker sett utstillingen og vært med på byvandring på søndagene siden dette prosjektet startet 15. mai.
Mange besøkende har fortalt om hvor flott det har vært å få komme nær innpå livet i det Oslos første bysamfunn, og samtidig oppleve hvordan dagens ruiner og veiløp står og forteller om hvordan det kan ha vært.
Utstilling og byvandringer
Kommende søndag kl. 13 er altså siste sjanse til å oppleve dette i Oslo Ladegård. Da byr dessuten foreningen på en vandring rundt om i Middelalderbyens fortid og framtid. Både utstillingen og byvandringen er gratis.
Fortidsminneforeningen holder kurs for unge håndverkere kalt HÅNDLAG.
Håndlag er Fortidsminneforeningens kurs for unge håndverkere. I løpet av uken 6-9. september og skal de mure en romansk, en gotisk og en kjedebue og lage et hvelv i tørrmur, uten bindemiddel. På åpen dag kan du se arbeidet i gang, og det blir demonstrasjon av lesking av kalk til kalkmørtel
Kl.16.00 holder Morten Stige et innlegg om middelalderens mureteknikker. Stedet er Middelalderparken på Sørenga, på sørsiden av Mariakirkens ruiner.
Foreningen Middelalder-Oslo stiller med informasjon og boksalg. Det blir også vafler å få kjøpt.
Gratis adgang og åpent for alle.
Hold avstand til murerne!
Arrangementet er et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen, Kulturetaten og foreningen Middelalder-Oslo.
De ferdige buene blir stående på Sørenga i lengre tid fremover.
12. september 2021 inviterer Middelalder-Oslo til gratis medlemstur til Hovedøya!
Påmelding pr. e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. innen 1. september.
Gi påmeldingen navnet «HOVEDØYA» og oppgi hvor mange dere blir.
Antall deltakere ut fra smittevernregler pr. 12. september prioriteres etter påmeldingsdato.
Alle påmeldte vil få tilsendt e-post med nærmere informasjon.
Felles piknik med egen nistekurv og tid til å bade for dem som vil.
Munken Trygve viser oss rundt i klosterruinen og fortelle om munkenes liv.
Bueskytter Arne vil deretter organisere pil-og-bue-skyting for barn.
Heller ikke i år kan feiringen av St. Hallvards dag i Gamlebyen arrangeres fysisk pga. korona-viruset og smitteverntiltakene. Det blir i stedet et rikholdig program på nett.
Gå inn på www.sthallvardsdag.no og på St. Hallvards dag på Facebook for å se programmet. Se og hør det hele på YouTube!
Et hovedinnslag i år vil bli et videoopptak fra Bispeborgen med Sverre Jensen, hvor han forteller om middelaldermusikk og demonstrerer kopier av middelalderinstrumenter han selv har bygget. Til å hjelpe seg med musikkinnslagene har han ingen ringere enn Øyonn Groven Myhren.
Sverre Jensen har skrevet en bok som er kommet ut i år, en formidling i tekst og bilder av hans livslange virke som middelaldermusiker, komponist, arrangør og instrument-bygger.
St. Hallvards dag er 15. mai, som er hans dødsdag og hans minnedag i den katolske kirken. Det er tradisjonelt også dagen for utdeling av Oslo kommunes hedersbevisning St. Hallvardsmedaljen. Dagen kan ikke flyttes til et annet tidspunkt.
I 2020 var det ifølge skriftlige kilder 1000 år siden Hallvard Vebjørnsson ble født, på storgården Huseby i Lier. Ole Rikard Høisæther har i anledning jubileet skrevet boken om mannen og helgenen Hallvard og hva han har betydd for Oslo (se artikkel i Middelalder-Oslo 2020/1). I filmen som ble laget om Sankt Hallvard i 2020, blir Høisæther blir med oss til Lier og til Hallvardskatedralens ruiner, og viser hvordan Hallvard var sentral i middelalderens Oslo, og også har fortsatt å være det til i dag.
Du kan også bli med på byvandringer på nett sammen med Petter Molaug til ruiner i middelalderbyen, Hallvardskatedralen, bispeborgen, Clemenskirken og Mariakirken.
Det blir lagt ut mye annet interessant også, både på nettsiden vår og Facebook.
Eufemia-aften på "nullte søndag i advent" er innstiftet av foreningen Middelalder-Oslo til dronning Eufemias ære, og faller i år på den 22. november.
Feiringen foregår vanligvis i Bispens vinterhall under Oslo Ladegård, men pga. de siste smittevern-restriksjonene ser vi oss dessverre nødt til å avlyse feiringen av dronning Eufemia denne gangen.
12.11. gikk det ut E-post til medlemmene om avlysningen. Vi arbeider nå med å få til en konsert på nettet med Schola Instrumentalis i Bispens Vinterhall som erstatning. Du vil få en ny E-post med informasjon om dette.
15. mai er dagen for Oslos skytshelgen, St. Hallvard. I år er det 1000 år siden han ble født.
Dagen feires hvert år i Oslo Ladegård til minne om den unge Hallvard Vebjørnsson fra Husaby i Lier, som ble Oslos skytshelgen. Middelalderens domkirke i Oslo het St. Hallvardskirken, og ruinene av denne er fortsatt synlige i Gamlebyens ruinpark.
Hallvard ble drept den 15. mai da han forsøkte å redde en kvinne fra noen voldsmenn, og han ble helligkåret kort tid etter sin død. St. Hallvard var tidligere skytshelgen for Oslo bispedømme og Oslo by, og de fleste kjenner ham fortsatt fra byen segl.
Les programmet for 2020 her!
Det vil bli kåseri på nett ved OLE RIKARD HØISÆTHER, forfattter av boka St. Hallvard. Helgen og symbol som utgis 15. mai 2020. Høysæther er historiker og generalsekretær i Selskabet for Oslo byes vel.
Smittevernbestemmelsene vil avgjøre om det blir avholdt noe arrangement i Oslo Ladegård i år. Følg med på sthallvardsdag.no!
Akerselva het «Frysja» i middelalderen, og tema for Arbeidermuseets høstvandring i år er «Langs middelalderens Frysja».
Vandringen arrangeres i samarbeid med foreningen Middelalder-Oslo.
I tillegg til fortellinger om Frysja som middelaldersk industrielv, blir det middelaldermusikk, pilegrimsvandring, barneleker i gammel tradisjon og beretninger om store slag ved Frysja bru. Hele vandringen gjennomføres som en tenkt direkte radiosending med programleder Leif Gjerland fra engangs-stasjonen «Radio Fryscha».
Vandringen er gratis og starter 1. september fra Nydalsveien 28 (ved Gullhaug bru) kl. 13. Den passerer Hønse-Lovisas hus ca. kl. 14.15 og skal ende ved Nedre Foss ca. kl. 15.
https://nab.no/lokalhistorie/med-direkte-radiosending-fra-engangs-stasjonen-radio-fryscha/19.19412
Akerselva het «Frysja» i middelalderen, og tema for Arbeidermuseets høstvandring i år er «Langs middelalderens Frysja».
Vandringen arrangeres i samarbeid med foreningen Middelalder-Oslo.
I tillegg til fortellinger om Frysja som middelaldersk industrielv, blir det middelaldermusikk, pilegrimsvandring, barneleker i gammel tradisjon og beretninger om store slag ved Frysja bru. Hele vandringen gjennomføres som en tenkt direkte radiosending med programleder Leif Gjerland fra engangs-stasjonen «Radio Fryscha».
Vandringen er gratis og starter 1. september fra Nydalsveien 28 (ved Gullhaug bru) kl. 13. Den passerer Hønse-Lovisas hus ca. kl. 14.15 og skal ende ved Nedre Foss ca. kl. 15.
https://nab.no/lokalhistorie/med-direkte-radiosending-fra-engangs-stasjonen-radio-fryscha/19.19412
Byvandring tirsdag 25. juni kl. 18
En by blir til der veier møtes, og i middelalderen vokste Oslo fram som en travel og viktig havneby der stadig flere varer ble lastet om fra landevei til sjøvei. I 1624 ble borgerne tvangsflyttet over til den nye by Christiania, og Oslos første bysamfunn ble lagt under jord og etter hvert glemt.
Dette reddet middelalderbyen som et «Nordens Pompeii». Men siden veiløpene besto, ble den nedgravde byen fullstendig overkjørt. Først da det midt på 1800-tallet skulle legges jernbaneskinner gjennom området, fant man igjen bysamfunnet. Fra da av har det vært en utfordring å kombinere gjennomkjøring med historiebevaring.
Dette dilemmaet er tema for denne spesielle vandringen i Oslos middelalderby, der vi ikke minst skal få høre om den viktige rivningen av Loenga bru som ga oss tilbake helheten i middelalderbyen. Men også få se hvordan lokaltrafikken nå håner og angriper helhetsopplevelsen ved å rive opp de historiske markeringer på Oslo torg.
Ved historieformidler Leif Gjerland. Oppmøte ved Mariakirkens ruiner.
Bildet viser Loenga bru under riving i 1996.
Vandringen er gratis og del av Bymuseets Kjenn din by-serie: https://www.oslomuseum.no/byvandringer/