Middelalder-Oslo

30.mai - 7.juni 2022: I VIKINGENES FOTSPOR TIL DET BYSANTINSKE RIKE - OPPSUMMERING

Middelalder-Oslos medlemstur 2022 gikk i vikingenes fotspor til det gamle Bysants, Konstantinopel/Miklagard/Istanbul. Nedenfor følger en oppsummering fra turen med deltagernes egne bilder.

Den magiske byen med de mange navn med historisk sus. En gang Konstantinopel, en gang Bysants, av vikingene kalt Miklagard - Den store byen. Her er vi ved porten til Orienten – en spennende duft av en for mange fremmed verden. Mandag 30.mai 2022 la vi ut på en spennende ferd gjennom Tyrkia og Bulgaria, viktige deler av det bysantinske rike. Turen startet og sluttet i Istanbul. Underveis opplevde vi spennende historie, vakre omgivelser og interessante byer og steder. Klostre, kirker, moskeer, landemerker, byer og landskap, mange på Unescos verdensarvliste.

istanbul2

  

 

 

 

 

 

 

Hagia Sofia i Istanbul, en gang den største og viktigste katedralen i det bysantinske eller østromerske riket. Siden Mustafa Kemals tid har den vært både museum, moskè og kirke, men i den seneste tiden har den gått over til å være døgnåpen moskè med adgang for besøkende. 

Dag 1             Mandag 30. mai                Oslo-Istanbul -Edirne

Avreise fra Oslo kl 11:20
Vi fløy Turkish Airlines til Istanbul, der vi landet kl 16:10 lokal tid.

Etter passkontroll, bagasjeutlevering og tollpassering ble vi møtt av engelsktalende guide som tok oss til bussen som skulle ta oss rundt hele turen.

Guiden fulgte med oss til byen Edirne, ca 2 1/2 times kjøring fra vestover fra Istanbul. Byen Edirne, som het Adrianopel eller Hadrianopolis i romertiden (oppkalt etter keiser Hadrian). Edirne var den første hovedstaden i Det osmanske riket, fra 1369 til 1453 da Mehmed II endelig klarte å erobre Konstantinopel og døpte den om til Istanbul. Edirne, med sine 185000 innbyggere, er mest kjent for Selimiye-moskeen som stod ferdig i 1575. Arkitekten Mimar Sinan ville ikke tillate at noen annen en ham selv stod for byggingen av dette mesterverket, som selvfølgelig er på verdensarvlisten. Som en kuriositet kan det være verdt å vite at han lot sin læregutt stå for byggingen av den mye mer kjente Blå Moske i Istanbul. Svenskekongen Karl XII levde i eksil her i 1713 etter at han tapte slaget ved Poltava. Et berømt kjennemerke i Edirne er steinbroen Meric, som med sine 12 buer over elven Maritsa er 263 meter lang og stod ferdig i 1843.

Vår guide tok oss med på en byrundtur i kveldingen, så vi kunne beundre den meget vakre Selimiye-moskeen i stemningsfull lyssetting før vi sjekket inn på Hotel Margi og fikk en gd middag i hotellets restaurant.

 

 

Kjørelengde 216 km.

Dag 2             Tirsdag 31. mai                  Edirne – Rila

Frokost og utsjekking fra hotellet.

Guide og sjåfør fra Istanbul har returnert til Istanbul og er erstattet med bulgarsk sjåfør og lokal guide (engelsktalende).
På dagens etappe krysser vi grensen til Bulgaria og kjører gjennom det relativt flate landskapet i den østlige og sentrale delen av landet.

Vi inntar lunsj i området rundt Plovdiv, landets neste største by med ca 350 000 innbyggere, og fortsetter mot vest over et fjellpass ca 1100 m.o.h. Her har vi Rila-fjellene med Bulgarias høyeste fjell, Musala 2925 m.o.h, mot sør. I dette området ligger også Borovets, et av Bulgarias mest kjente vintersportsteder for nordiske grener og skiskyting.

Sent på ettermiddagen er vi fremme på vestsiden av fjellene og ved byen Blagoevgrad 410 m.o.h starter vi kjøringen oppver dalen til Rila beliggende 1145 m.o.h. og sjekker inn på Spa Hotel Rilets kun 600 meter fra klosteret i Rila. Dette hotellet er med forbehold om bekreftelse og garantert oppgitte priser i slutten av oktober. Et alternativ vil i så fall foreligge.

Tid på egenhånd frem til det serveres ørretmiddag på en lokal restaurant.

Total kjørelengde 415 km.

Dag 3                                     Rila – Sofia                                                  Onsdag 1. juni

Tidlig frokost etterfulgt av omvisning med lokal guide i og rundt klosteret frem til utsjekking av hotellet kl 12:00.

Rila med sitt verdensberømte kloster er for de fleste bulgarere selve navet i livene deres, eller som en bulgarsk reiseguru en gang uttalte: “ Dette er vårt Jerusalem.“ Etter utsjekking fra hotellet blir igjen tid til å kose seg litt i Rila på egen hånd og god tid til å innta en lunsj før avreise på ettermiddagen til Sofia som innebærer en kjøretur på knappe to timer.

Ved ankomst Sofia vil vår guide ta oss med på byrundtur i vår buss med bl.a. besøk i Nevski katedralen. Rundturen avsluttes på Hotel Coop som er meget sentralt i byen. Innsjekking og litt tid på egen hånd før vi sammen med vår guide spaserer til en restaurant der vi serveres middag.

Total kjørelengde 125 km

Dag 4                         Sofia - Veliko Tarnovo – Sozopol                     Torsdag 2. juni

Frokost og utsjekking fra hotellet.

Vi setter kurs mot nordøst og festningsbyen Veliko Tarnovo som har sitt opphav for mer enn 5000 år siden og var hovedstad i det bulgarske riket mellom 1185 og 1396 med navnet Tsarenes by. Her, vakkert beliggende i en kløft ved Yantra elven med imponerende festningsverk rundt oss, inntar vi vår felles lunsj før vår guide viser oss flere interessante severdigheter og ikke minst alle håndverkerbodene som byen er kjent for. Dette området i den nordøstlige delen av dagens Bulgaria har dokumentert tilstedeværelse av de skandinaviske vikingene med mange interessante funn ,og en av grunnene til det er at elven Donau er kun 80 km unna, retning nord.
Vi beregner ca 3 timer i Veliko Tarnovo før vi setter kurs østover mot Svartehavet og Sozopol og ankommer vårt hotell, Santa Maria Holiday Village, utenfor gamlebyen tidlig om kvelden. Her skal vi bo i to netter.

Kort byvandring i Sozopol som avsluttes med middag på en tradisjonell restaurant.

Total kjørelengde 475 km

Dag 5                                     Sozopol                                                       Fredag 3. juni

Dette er vår hviledag med muligheter til sol og bad eller å utforske verdensarvbyen Sozopol og området rundt.

Frokost når man selv ønsker det frem til kl 10:00 og felles middag om kvelden.

Lunsj på egen hånd.

Dag 6                                     Sozopol – Bathonea – Istanbul             Lørdag 4. juni

Frokost og utsjekking fra hotellet.

Vi har sagt farvel til vår bulgarske guide og sjåfør og møter på nytt tyrkisk ( engelsktalende) lokal guide og sjåfør som skal være med oss på resten av turen. Vi setter kursen sørover mot den tyrkiske grensen som vi ankommer etter ca 90 minutter, og så snart vi er akseptert i Tyrkia er det destinasjon Istanbul som gjelder. Vi inntar en lett lunsj underveis og stopper i Bathonea beliggende ved innsjøen Kucukcekmece. Her er det arkeologiske utgravinger med vikingfunn, og en av teoriene er at vikingene oppholdt seg her (ca 40 km fra sentrum av Miklagard) for de hadde kun adgang til byen på dagtid og dette var et utmerket sted å ha base med adkomst fra innsjøen ut til Marmarhavet.

Vi ankommer vårt hotell, Hotel Grand Oztanik, sentralt beliggenhet på den europeiske siden av byen sent om ettermiddagen. Her skal vi bo i tre netter. Innsjekking og litt tid på egen hånd før transport til tradisjonell restaurant for middag.

Total kjørelengde: 316 km

Dag 7                                    Istanbul                                                        Søndag 5. juni

Frokost i hotellets restaurant.

Vi har nå to hele dager til disposisjon i denne enorme byen med over 15 millioner innbyggere og vi tilpasser oss de ønsker som gruppens deltagere har for hva vi skal se og gjøre. Det er lagt inn besøk på 4 severdigheter i løpet av disse to dagene.   Felles middag.

Dag 8                                    Istanbul                                                       Mandag 6. juni

Frokost på hotellet

Her gjelder det samme som for dag 7, men noen av severdighetene er ikke åpne på mandager slik at om disse er ønsket legges besøkene til søndag

Felles middag

Dag 9                                    Istanbul – Oslo                                          Tirsdag 7. juni

Frokost og utsjekking fra hotellet med avreise ca kl 10:30.

Flyplassen er beliggende en drøy times kjøring fra sentrum av Istanbul og vi forventer ankomst flyplassen senest kl 12:00. Her vil norsk reiseleder ta farvel med gruppen.

Avreise med Turkish Airlines kl 14:05 direkte til Oslo med ankomst 17:00

Takk for turen!

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte turer 30.mai - 7.juni 2022: I VIKINGENES FOTSPOR TIL DET BYSANTINSKE RIKE - OPPSUMMERING