Middelalder-Oslo

KVELDSTUR 8. JUNI 2016

GurisagaOnsdag 8. juni 2016 kl 18.00 inviterte Gjersjøelva natur- og kulturpark Middelalder-Oslos medlemmer til omvisning i det lokalhistoriske museet i arbeiderboligen «Langbygningen», og til omvisning og demonstrasjon av oppgangssag og kvern ved elva. 

Museet Gjersjøelva natur- og kulturpark ligger i grenseskillet mellom Oslo og Oppegård kommuner, og er knyttet til Ljansgodset og den gamle sagbruksdriften som foregikk langs Gjersjøelva fra slutten av 1400-tallet/begynnelsen av 1500-tallet og opp mot de tidlige 1900-årene.
Langbygningen inneholder blant annet et eksempel på en arbeiderleilighet fra ca 1900, en samling verktøy særlig knyttet til skog- og sagbruk, snekkerverktøy, is-produksjon, gjenstander fra kvinners hverdagsliv og kvinnehåndverk, og en «herskaplig» del knyttet til godset Stubljans historie.

Se invitasjonen her

Det ble en meget vellykket kveld i nydelig vær. Omvisningen startet med at Harald Lundstedt - en av de mange frivillige som driver Gjersjøelva natur- og kulturpark - trakk opp det historiske bakteppet for industrien knyttet til Gjersjøelva og Ljansgodset, helt fra middelalderen da saga en periode lå under klosteret på Hovedøya, via Henrik Krummedike og opp til vår tid. Etter demonstrasjon av oppgangssaga og det nye kvernhuset, og prøvesmaking av vassgraut, var det servering av kaffe og vafler ved Langbygningen. Anne Sofie Øvrebø orienterte om Langbygningen, før omvisning inne i museet i 4-5 grupper á 10 personer. Guider var Marita Huseby, Egil Wenger, Lisen Wikant og Anne Sofie Øvrebø - alle frivillige ved museet.

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte turer KVELDSTUR 8. JUNI 2016