Middelalder-Oslo

26.6 - 3.7.2016: Sommertur til Bøhmen

Middelalder-Oslos sommertur 2016 gikk til Bøhmen og ble arrangert av foreningens turkomite sammen med Fram arrangement as.
Bilde1

Bøhmen er den vestlige delen av dagens Tsjekkia. Dette er en spennende del av Sentral-Europa, med rike bevarte minner fra middelalderen i form av bymiljøer, kirker, klostre og ikke minst borger. Her er mange kulturminner som er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Medreisende Else Skarheim har oppsummert turen slik:

Søndag, 26. juni reiste vi (52 medlemmer) fra Gardermoen og vi var framme på Praha Airport ca kl 19. Filip Bis, vår humoristiske og kunnskapsrike guide, møtte oss i ankomsthallen. Han var med oss på hele turen, Vi bodde sentralt i Praha bare 10-15 minutter fra gamlebytorget. De fleste bodde på Hotel Amarillis, men 5 av gruppen bodde på Antik city rett rundt hjørnet.

Faren til Filip hadde vært slottsbestyrer på flere slott, så Filip hadde vokst opp med slott og turister. Han har mastergrad i norsk språk og litteratur, snakker utmerket norsk, og er det eneste tsjekkiske medlem av Norsk Riksmålsforbund. Han kjenner godt til Norge og kunne sammenlikne tsjekkiske og norske samfunnsforhold og trivialiteter med stor humoristisk sans.

Han fortalte også mye om Tsjekkia av i dag. Han la stor vekt på at vi skulle få et godt kjennskap til landet på flere måter, bla gjennom å få smake lokale matretter. Han hadde skrevet en flott kokebok på norsk om tsjekkisk mat, og i den er det oppskrifter til flere av flere av rettene vi fikk på turen. De fleste på turen sikret seg et eksemplar av boka hans.

Første kvelden spiste vi middag på den kjente restauranten Mincovna på Gamlebytorvet i Praha. Det var en liten spasertur dit og den gjorde oss litt kjent i sentrum og Gamlebyen. Her fikk vi servert skinke med stekte poteter, grønnsaker og deilig pepperrotsaus, med kake til dessert. Et glass tsjekkisk øl, vin eller limonade til maten smakte hver enkelt av oss fortreffelig. Dekorasjonene på veggene viser til bygningens historie, for noen århundrer siden ble det preget mynter i huset.

Mandag den 27. juni reiste vi med buss til Prahaborgen. Der fikk vi først en privat omvisning inn i salene i det fantastiske biblioteket på Strahovský klášter. Biblioteket består av to barokke lesesaler (den teologiske og den filosofiske sal). Det omfatter ca 350.000 bind fra år 800-1800. Strahovklosteret ble grunnlagt i 1140, men har blitt plyndret og brent flere ganger. Bygningene som står i dag er fra 16-1700 tallet i barokk-stil. Så gikk vi en kort spasertur før vi kom inne i det viktigste bygningskomplekset i Tsjekkia. Prahaborgen rommer dagens presidentsete og det gamle fyrste-, konge- og keisersete. Inne på området var det to kirker, St.Vitus-katedralen og St Georg katedralen. Borgen ble grunnlagt i 882, og har en usedvanlig blanding av stilarter fra elleve forskjellige århundrer. Vi fikk se vaktskiftet utenfor presidentens bolig før vi fikk omvisninger. Vi var blant annet inne i den middelalderlige festsalen som nå brukes til høytidelige seremonier.

Vi gikk ned Det gylne smug og kom til lunsj på Baráčnická rychta – småhuseiernes grendehus. Vi fikk deilig cæsarsalat og til dessert fikk vi fruktknødel som var en slags kokt bolle med plommesyltetøy inni. Turen ble avsluttet ved Karlsbroen, Prahas eldste bro fra 1357. Så hadde vi noen timer fri, noen shoppet, mens andre tok en hvil. Jeg tror vi alle fikk se den gamle astronomiske klokka slå kl 1600. Den ble laget i 1410 og står på Det gamle rådhustårnet.

Om kvelden skulle vi på båttur på elven Vltava og få buffetmiddag. Kanalbåten vi skulle være med lå ved kai ved den jødiske bydelen, Josefov. Noen i gruppen spaserte dit, men de fleste tok bussen. Bydelen med de mange synagogene, noen fra 1100-tallet, hadde også mange spisesteder og noen svære moderne hoteller. Etter den fine runden i de gamle kvarterene gikk vi til elven og kom ombord i «Taurus» for en stemningsfull båttur i solnedgangen. Vi var gjennom en sluse. Buffeten besto av diverse kjøtt- og fiskeretter snitsel, boller, skinke, kyllinglår, sild, flere salater med grønne blader, surkål og bl.a. to nydelige potetsalater, den ene med sennepssmak og flere oster. Desserten besto av mange små delikate og deilige munnfuller med små kaker og diverse frukt.

Tirsdag, 28. juni reiste vi vestover 6 mil med buss til Křivoklát-borgen som finnes på Unescos verdensarv-liste.  Křivoklát lå en drøy dagstur fra Praha på 1300-tallet og den ble bygget som jaktborg. Den var sommersete for de tsjekkiske dronningene. Vi fikk omvisning i borgens kapell, ridderhall, fangetårn og fengsel med torturinstrumenter. Guiden fortalte at borgen hadde vært i bruk opp til nyere tid så en av fløyene var modernisert og ombygget til en mer bekvem bolig.

Lunsj spiste vi på jaktrestauranten U Jelena (Hjorten) i Křivoklát. Vi fikk dillsuppe med potet og steinsopp, nydelig hjortefilet med nypesaus og tilbehøret var 2 skiver brødknødel (så ut som kokt «loff») og noe grønnsaker. Grei retur til Praha etter en varm dag. Om kvelden skulle noen på jazzkonsert og de skyndte seg for å rekke middag på U Medvídků (de to bjørnene), som er en tradisjonell ølhall og mikrobryggeri. Menyen var gulasjsuppe, villsvingryte med fløtegratinerte poteter, ostekake med jordbær. Resten av gjengen skulle også spise på dette stedet, men litt senere. Samme meny. Svært varme lokaler og for de med hørselshjelp var akustikken nokså ubehagelig. Likevel, det var en fin-fin opplevelse. Regnet pøste ned på hjemveien og tordenen smalt i veggene om natten.

Onsdag, 29. juni dro vi vestover 12 mil med buss til Karlovy Vary, så 1 mil videre til Loket og til sist enda 3 mil til Cheb.

Dette ble den lengste utflukten vi hadde. Vi kjørte gjennom skogkledde åser til Karlovy Vary (Karlsbad) og fikk se en av Sentral-Europas meste berømte byer med flotte hoteller og kurbad. Her har det vært mange celebre gjester i flere hundre år. Hovedvekt av arkitekturen stammer fra 1700 og 1800-tallet. Vi skulle videre til borgen Loket som ble kalt Bøhmens nøkkel, der vi fikk omvisning. Loket er en av de best bevarte middelalderborgene og landsbyene i Tsjekkia. Loket betyr albu og har fått navnet fordi elven Ohře runder sentrum som en albu og skaper en flott, naturlig vollgrav for borgen. Borgen ble grunnlagt på 1100-tallet som en grensefestning på den bøhmisk-tyske grensen. Området er kjent for porselenproduksjon.

Lunsj i Loket var potetsuppe med løk, og til hovedrett var det kylling med deilig potetkake.

Så dro vi til byen Cheb like ved den tyske grensen. Cheb het Eger på tysk og har et godt bevart middelaldersentrum der vi fikk omvisning. Rundt torget lå flere gamle hus bl a et fra 1200-tallet. Byen ble grunnlagt på 1000-tallet og har gjennom århundrene stort sett hatt tysk befolkning som måtte flytte herfra etter 2. verdenskrig. Både før- og under andre verdenskrig hørte Eger sammen med Karlsbad og Reichenberg (dagens Liberec) og var en av de viktigste byene i det såkalte Sudetenland. Den øverste østerrikske hærføreren i 30års-krigen, Albrecht von Wallenstein fra Bøhmen, ble drept av leiemordere i Cheb i 1634 etter å ha forhandlet om fred med svensker og sachsere.
Retur til Praha, der vi spiste buffetmiddag på hotellet, med noe av det samme utvalget som på båten, men litt andre salater og andre småkaker til dessert. Liknende småkaker ble forresten servert til frokost også.

Torsdag, 30. juni, vi reiser østover 6 mil med buss til Kutná Hora (Kuttenberg). Vi satt klare for bussen, men denne var dessverre litt forsinket. Og denne forsinkelsen greide vi ikke å ta inn så det ble hektisk på slutten av dagen. Bussen tok oss først til Sedlec, rett utenfor Kutna Hora. Der fikk vi omvisning på benhuset som har UNESCO status. I et kapell fra 1278 har en gjennom århundrene «stablet» opp skjelettene etter minst 30 000 mennesker.. Det var en både bisarr og makaber opplevelse, som samtidig var både verdig og høytidelig også. I kapellet var det deponert knokler og ben fra nedlagte kirkegårder i området. En del av knoklene kom fra mennesker som hadde vært i strid, antakelig 30-årskrigen, men det er også knokler fra kvinner og barn som kanskje har dødd av sykdom, kanskje svartedauden også. Knoklene ble i 1870 årene «ryddet» og satt sammen som en artistisk dekorasjon av František Rint.

Byen Kutná Hora, som ligger på en ås, var blant de absolutt rikeste og viktigste byene i Bøhmen mellom 1200 og 1500 tallet. Byen ligger oppå de store sølvgruvene som har vært drevet fra middelalderen. Kongene bodde i byen i lengre perioder og preget myntene sine her. Byens økonomi ble dårlig i løpet av barokktiden, for sølvet tok slutt. I Kutná Hora besøkte vi St. Barbara-katedralen, som opprinnelige er en gotisk kirke med tre skip men som ble utvidet og fikk 5 skip på 1400-tallet. St. Barbara var gruvearbeidernes skytshelgen og fremstilles ofte med et tårn og med en hakke i hånden.

Vi spiste lunsj på den særpregede Dačický-restauranten. Servitørene balanserte svære brett med deilig mat til en sulten gruppe. Vi fikk snitsel og potetstappe og store biter med blåbærterte til dessert. Deretter fikk vi omvisning på mynt- og gruvemuseet, Vlašský dvůr (den italienske gården). Bygningen er fra 1200-tallet og er det eldste huset i byen. Her fortelles byens sølvhistorie, og det ble laget en mynt til hver og en av oss.

Hjemturene til Praha gikk greit, men vi skulle vi flytte over gaten til et annet hotell for denne siste natten. Koffertene hadde vi pakket om morgenen og de var blitt flyttet over og sto klar på de nye rommene til vår store glede. Hotel Majestic var en smule lekrere, men til min skuffelse var det mye dårligere wifi på rommet.

Noen av gruppen skulle på operaforestillingen Den solgte brud, på Nasjonalteateret. Forsinkelsen fra morgenen førte til at det ble endel stress for dem. De hadde en flott opplevelse likevel, og serveringen av middag på Cafe Slavia, Prahas svar på Theatercafeen var helt uten problemer, rask og effektiv. Gulasj og potetknødel var visstnok menyen. Vi andre skulle spise middag på den elegante utsiktsrestauranten Nebozízek, som er en velkjent klassiker midt i Petrin-åsen med fantastisk utsikt til Prahaborgen og utover hele byen. På veien til banen opp (med samme system som Fløibanen i Bergen) var det et spesielt monument til minne om hva folket hadde gjennomlevd i kommunisttiden. Vi fikk løksuppe og en kjøttrett.

Fredag, 1. juli reiste vi fra Praha, 8 mil sørover til Český Krumlov. Vi stoppet for omvisning på slottet Jindřichův Hradec (Neuhaus på tysk). Dette er Tsjekkias tredje største slott, et av stedene der guiden vår, Filip, var vokst opp. Den eldste, gotiske fløyen ble bygget sent på 1200-tallet og her finnes et av de best bevarte sorte kjøkken i Europa. Røyklukta hang i veggene, utstillingen med utstoppet villsvinskrott og andre matvarer som brød, grønnsaker og gjedder og andre fisk laget en strålende illusjon av hva slags mat som ble spist og hvordan den ble laget. Kjøkkenet hadde vært i bruk for tjenestefolk etter at herskapet moderniserte andre deler av slottet. Resten av slottet stammer fra 1560-1600, inkludert et kuppelformet, terracotta-dekorert konserthus.

Vi spiste deilig lunsj på slottsrestauranten Jindřichův Hradec – klar kjøttsuppe og rådyr-stuing. Så besøkte vi bymuseet og fikk se et fantastisk mekanisk tablå. Det var en ca 100 år gammel mekanisk modell som dekket 3 vegger i et stort rom. Den forestilte all slags virksomhet til folk og dyr. Julekrybben var i midten, bybebyggelse og landsby, gruver, sagbruk, verksteder og bondegårder rundt omkring. Dyrene beveget seg og menneskene utførte sitt arbeid. Bymuseet hadde også en stor utstilling av forskjellige julekrybber og Ladaer, mange modeller, ikke biler, men symaskiner til all slags bruk.
Vi dro videre med bussen vår i varmt solskinnsvær, minst 27-28 grader. I Český Krumlov bodde vi på et pittoresk hotell som het Hotel Zlatý Anděl. Det lå direkte på det gamle torvet. Bussen ble parkert på utsiden av den gamle bykjernen. Hotellet hentet alle koffertene våre, mens vi ruslet vel 10 minutter gjennom smale gater og smug i denne sjarmerende turistfellen. Hotellet hadde trapper og ganger opp og trapper ned, hit og dit og det var mange spennende og forskjellig rom siden de hadde føyd sammen flere av de gamle husene. Utenpå syntes ikke det. Buffetmiddag på hotellet med deilig, varm skinke, saltagurker og utmerket sennep. Det var også salat og forskjellige grønsaker, samt ris og kyllinggryte.

Lørdag, 2. juli fikk vi omvisning i byen Český Krumlov med en flink lokalguide. Český Krumlov, kalles Syd-Bøhmens perle, er et annet av de tolv stedene i Tsjekkia som er på UNESCO-listen. Elven Vltava slynger seg vakkert gjennom dalen og danner et perfekt sted for en eventyrlig stor borg. For øvrig består den indre byen av en sjelden samling av hus preget av renessanse- og barokkarkitektur og mange små hus og smug.

På disse varme sommerdagene vi var der, foregikk det også rafting med plast- og gummibåter med opptil 12 personer oppi som padlet for harde livet i fossene og strykene. Elva er temmet og flere av fossen var blitt til små fossefall av betong. Det var laget en renne på siden der de kunne komme seg nedover. Ingen hadde svømmevester, mange hadde med seg øltønner og niste pakket i plastesker. Folk var i strålende humør og de som datt uti klarte seg bra for elva var for det meste så grunn at en kan stå der. Dagens busstur gikk på veien som slynget seg langs elven med mange glade båtturister. De fleste som rafter nedover elven leier disse skrøpelige gummibåtene og målet var å komme seg til Český Krumlov. Vi spiste lunsj på vertshuset Ruse i landsbyen Rožmberk, der menyen var hønsesuppe med nudler og kyllinggryte med ris. Vi kunne se et borgtårn som ble reparert fra vertshuset, og vi kjørte også forbi et renessanseslott på de 3 milene vi var på veien til Vyšší Brod (tysk Hohenfurth) som ligger ved Vltava helt i den sørlige delen av Sør-Bøhmen, ikke langt fra grensen til Østerrike. Klosteret ble stiftet i 1259 av den lokale fyrsten Vok I. Vår frues kirke lå i den sentrale delen av klosteret og er et vakkert byggverk oppført i tidlig fransk gotikk. Klosteret har også et av Tsjekkias flotteste klosterbibliotek bestående av mer enn 70 000 bind. Det var en interessant samling med mange gotiske Maria- og andre helgenstatuer fra kirkene rundt om i distriktet. Klosterets virksomhet er nylig gjenopprettet og det bor nå 5 cisterciensermunker der. Det var mye på anlegget som må repareres, etter årtider med forfall.
Etter retur til Český Krumlov spiste vi den siste middagen på turen i bryggerihallen til Eggenberg-bryggeriet fra slutten av 1890-tallet. Dette er et klassisk tsjekkisk småbryggeri, grunnlagt av Eggenberg-slekten i 1560. Det var en del regn denne kvelden og paraplyene måtte fram, for bryggeriet lå utenfor bykjernen 10 min fra hotellet. Vi fikk lokal potetsuppe, oksegulasj med 4 (!) store skiver brødknødel. Desserten var smålapper med blåbær.

Søndag, 3. juli, den siste dagen i Tsjekkia. Vi fikk med oss en omvisning på borgen i Český Krumlov. Dette er Tsjekkias nest største slott og borgen preger fjellet over Český Krumlov sentrum. Opprinnelig ble den bygget som grensefestning, det er bare noen mil fra grensen til Østerrike. Borgen i Krumlov hadde en meget viktig rolle som forvaltningssentrum for området Sør-Bøhmen gjennom mesteparten av 1200-1500-tallet. I dag er borgen en blanding av gotisk-, renessanse- og barokkarkitektur, med en av Europas best bevarte barokke teatersaler som fremdeles har fungerende kulissesystem med rep, tau, lyd- og lyseffekter og brukes til barokkoperafestival hvert år. Vi fikk også se maskeradesalen med mange fantasifulle veggmalerier.

Vi spiste lunsj på hotellet. Først fikk vi jevnet potetsuppe med gulerøtter og kjøttboller og hovedretten var en kotelett med grønnsaker, potetmos og deilig saus til. Gode og mette var det å ta bena fatt gjennom byen og finne bussen for hjemreisen. Bussen tok oss direkte til flyplassen i Praha (ca. 3 timer).
Vi landet på Gardermoen ca kl 2230 etter en ukes innholdsrik og morsom tur. Guiden vår Filip Bos ga oss et godt innblikk i dagens Tsjekkia. Det var både morsomt og interessant å få solid, men variert europeisk mat til alle måltidene. Det var sikkert flere enn meg som hadde fått noen ekstra kilo på sidebeina etter denne uka. Inspirasjon til varierte potetretter og solide supper fikk vi med hjem og smaken for tsjekkisk øl.

Se også det opprinnelige programmet med bilder og kartutsnitt nedenfor:

Program
Dag 1 – søndag 26. juni / Oslo - Praha
16:45 – avreise fra Oslo med Norwegian
18:45 – ankomst Praha Airport hvor vi møter Filip Bis som er vår reiseleder i Bøhmen.
Transport til hotellet i Praha. Felles middag på hotellet
 Bilde2

Dag 2 – mandag 27. juni / Praha
Bilde3Formiddag: Biblioteket Strahovský Klášter, med to barokke lesesaler. Samlingen omfatter ca 350.000 bind fra år 800-1800. Klosteret (i premonstratenser-ordenen) ble grunnlagt i år 1140. Vanligvis  er det ikke adgang i salene, men vår kontakt gjør dette mulig.

Deretter guidet tur til Borgen med besøk i St.Vituskatedralen, St. Georg-basilikaen, det gamle kongepalasset og Det gylne smug.

Lunsj på Baráčnická rychta - Småhuseiernes grendehus. 

Etter lunsj: Karlsbroen - Prahas eldste bro fra 1357, Gamlebyen med stopp i den jødiske bydelen, Gamle Rådhus og Kruttårnet.

Felles middag i Praha

 Dag 3 – tirsdag 28. juni / Carlsbad og Cheb

Bilde5Formiddag: Kort stopp i Karlovy Vary (Carlsbad), en av Sentraleuropas mest berømte kurbadsbyer. Omvisning på borgen Loket (= albu) fra 1100-tallet, en av de best bevarte middelalderborgene og landsbyene i Tsjekkia.  

 

 

 

 

 

 

 

Bilde6

Lunsj i Cheb (Eger på tysk), med godt bevart middelaldersentrum. Byen ble grunnlagt på 1000-tallet Ettermiddag: Omvisning i middelalderbyen Cheb

Retur til Praha. Felles middag i Praha.

 

 

 

 

Kart1smalDagens reiserute Praha - Karlovy Vary (12 mil) - Loket (1 mil) - Cheb (3 mil) - Praha (17mil)

Dag 4 – onsdag 29. juni / Kutná Hora
Bilde8Halvdagsutflukt til Kutná Hora, enviktig by i Bøhmen på 1200-1500-tallet på grunn av sølvgruvene og den 
kongelige mynt. Byens betydning fikk en rask nedgqang i barokktiden, og derfor er den sentrale delen av byen så godt bevart. 

Omvisning i benhuset i Sedlec, med knokler og ben fra omtrent 30.000 mennesker.

Deretter besøker vi St. Barbara-katedralen, en av de vakreste kirkene i landet. Den opprinnelig gotiske kirken med tre skip ble utvidet til et mektig byggverk med fem skip på 1400-tallet. St. Barbara var gruvearbeidernes skytshelgen.

Lunsj på restaurant Dačický

Etter lunsj er det omvisning på myntmuseet Vlašský dvůr. Retur til Praha.

20:00 – 22:00: Båttur på elven med felles buffetmiddag.

KArt2smal

Dagens reiserute Praha - Kutna Hora (6 mil) - Praha (6 mil)

Dag 5 – torsdag 30. juni / Křivoklát

Bilde11Halvdagsutflukt til borgen Křivoklát, ca 6 mil vest for Praha. Den ble bygget som jaktslott og sommersete for de tsjekkiske dronningene på1300-tallet. Borgen har et meget fint kapell, ridderhall, fangetårn og torturkammer.

Lunsj på jaktrestauranten «Hjorten» i Křivoklát - selvsagt blir det hjort til hovedrett!

Retur til Praha. Ettermiddagen til egen disposisjon
Felles middag i utsiktsrestauranten Nebozízek, ved taubanen. Buss t/r hotellet og taubanebillett er inkludert.

Kart3smal

Dagens reiserute Praha - Křivoklát (6 mil) - Praha (6 mil)

Dag 6 – fredag 1. juli  / Jindřichův Hradec - Český KrumlovBilde13

Utsjekking fra hotellet i Praha, buss sydover mot Český Krumlov

Underveis stopper vi for omvisning på slottet Jindřichův Hradec, Tsjekkias tredje største slott. Den eldste, gotiske fløyen ble bygget sent på 1200-tallet, og er kjent for det best bevarte sorte kjøkken i Europa. Resten av slottet stammer fra 15-1600-tallet, inkludert konserthuset Rondel.

Lunsj på slottsrestauranten Jindřichův Hradec, samt en liten overraskelse før vi forlater landsbyen.

Deretter kjører bussen videre til Český Krumlov, hvor vi skal bo de to siste nettene.
Felles middag i Český Krumlov

KArt4smal

Dagens reiserute Praha - Jindřichův Hradec (14 mil) -  Český Krumlov (8 mil)

Dag 7 – lørdag 2. juli / Český Krumlov

Formiddagen: Omvisning i byen Český Krumlov, Syd-Bøhmens perle med sjelden samling av renessanse- og barokkarkitektur. Elven Moldau slynger seg vakkert gjennom dalen, og danner en perfekt ramme for renessanse- og barokkarkitektur.

Bilde16Lunsj i landsbyen Rožmberk

Etter lunsj: Klosteret Vyšší Brod (tysk Hohenfurth) fra 1259 som blant annet har et bibliotek med mer enn 70 000 bind.

 

 

 

 

Bilde15

Felles middag og overnatting i Český Krumlov

Dag 8 – søndag 3. juli / Český Krumlov - Oslo

Formiddagen: Omvisning på Borgen Český Krumlov, som ligger høyt på en klippe i sentrum av byen. Den ble egentlig bygget som en grensefestning mot Østerrike. I dag en blanding av gotikk-, renessanse- og barokk-arkitektur med eb av Europas best bevarte teatersalermed et fortsatt fungerende kulissesystem, med rep og tau, lyd- og lyseffekter.  


Bilde18Felles lunsj i Krumlov. Buss til flyplassen.

19:20 – avgang fra Praha med Norwegian
21:20 – ankomst Oslo

 

Reiseleder er Filip Bis, f. 1978 på slottet Červená Lhota, og oppvokst på to andre slott med foreldre som slottsbestyrere. Han har guidet gjester rundt på slottene fra 13-årsalderen, og i dag styrer hans far fremdeles slottet Jindřichův Hradec. Filip har mastergrad i norsk språk og litteratur med hovedoppgave om rettskrivningsreformen av 1938 og mastergrad i kultur- og sosialantropologi.  Han snakker flytende norsk og har bred kunnskap om norsk samfunn, geografi og politikk, og er medlem av Riksmålsforbundet! Vi ser frem til spennende dager på tur i Bøhmen med FIlip som guide og kjentmann!

Reisearrangør er FRAM Arrangement AS.  

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte turer 26.6 - 3.7.2016: Sommertur til Bøhmen