Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

Tirsdag 26.10.21 kl. 19.00: BYEN SOM BRANT FOR SYNDENS SKYLD

Natt til den 17. august 1624 brant det i havnebyen innerst i Oslofjorden, byen som var kjent som Oslo. Den 27. september samme år ble en ny by grunnlagt, kalt Christiania. Oslo ble Gamlebyen.        

Det som skjedde høsByen som brant for syndens skyld Oslo 1624ten 1624 er en kriminell historie. Fem kvinner får skylden, blir fengslet for trolldom, og i hvert fall tre av dem ble halshugget. Jon Skarpretter sender regning til kommunen og får betaling pr. hode.  Hans Nielsen Grils skriver en salme som begynner slik: "Ved ild og brann den sterke Oslo er straffet med, hvor av vi kunne merke Kristus å være vred".

De tre som ble halshugget var Sidsel Nilsdatter, Karine Clemensdatter og Eline Steensdatter.  De to andre som ble tatt for trolldom er Birgitte, hvis navn er knyttet til Ekeberg, og Ingrid, hvis navn er knyttet til Kværner. 

Skriveren på Akershus, Nils Toller, som var ansvarlig for økonomien på festningen, ble byens rikeste mann et ter brannen, og Christian IV fikk æren for å grunnlegge en ny by som han kalte opp etter seg selv.  De tjente mest ved brannen.  De fem kvinnene fikk skylden og betalte mest.  De bør bli husket. Kvinnene fortjener et minnesmerke.

Møtet holdes i Selskapet for Oslo Byes Vel i Rådhusgata 7. Per Olav Reinton, forfatteren av boka BYEN SOM BRANT FOR SYNDENS SKYLD. OSLO 1624, innleder til samtale om mulighetene for å reise et minnesmerke.

PÅMELDING TIL MØTET SENDES TIL PREBEN WINGER   Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte arrangementer Tirsdag 26.10.21 kl. 19.00: BYEN SOM BRANT FOR SYNDENS SKYLD