Middelalder-Oslo

Middelalder-Oslo

DIGITAL KONSERT I BISPENS VINTERHALL

Hvert år søndagen før første søndag i advent ("nullte" søndag i advent) feirer foreningen Middelalder-Oslo dronning Eufemia med en konsert i bisp Nikolas’ vinterhall i Oslo Ladegård. 

Oeyvind Bach Vinterhallen

I 2020 falt Eufemia-aften på søndag 22. november,  men arrangementet måttet avlyses på grunn av korona-restriksjonene.  Det hindret oss likevel ikke i å holde en konsert til dronning Eufemias ære: Øystein Bech Gadmar fra gruppen Schola Instrumentalis inntok bispens vinterhall, og ga oss en  stemningsfull konsertopplevelse på Youtube!

Trykk på lenken for å se å høre konserten.

 

Opptak og redigering Lighthouse productions, Odd Geir Sæther

Det ble en fin enmannskonsert med Øystein Bech Gadmar fra gruppen Schola Instrumentalis. Opptaket er gjort i bisp Nikolas’ vinterhall i bispeborgen i middelalderens Oslo, i dag kjelleretasjen i Oslo Ladegård som eies og disponeres av Oslo kommune, Kulturetaten. Stor takk til Ann-Katrin Olsen i Kulturetaten!

Opprinnelig var det planlagt en konsert med Schola Instrumentalis, som består av 4 musikere, og med inntil 70 tilhørere i vinterhallen. Tidlig ble det klart at antall tilhørere måtte begrenses til 20 personer med faste, nummererte plasser og påmelding med tildeling av setenummer. Korona-tilstrammingene i Oslo gjorde at vi måtte droppe publikum og satse på digital formidling. Om kvelden 18. november fikk vi beskjed om at bare én i gruppen kunne opptre, ikke de andre tre.  Øystein tok utfordringen og laget en egen solo-konsert som ble spilt inn i bispens vinterhall. Opptaket er lagt ut på nett og på Facebook-siden til Middelalder-Oslo.

Blant sangene som Øystein fremfører er sang fra Llibre Vermell de Montserat, og den gamle folkevisen om kapseilasen mellom Hellig Olav og hans halvbror Harald Hardråde, nedskrevet etter en dansk folkevise:


Olav s kappseilas"Hvem av oss best seile kan
han skal være konge i Norges land,

St. Olav klapper Oksen på lende
Du måtte enda bedre fram renne
Så seilte de over de skånske knolle
Til stein ble de sorte trolle
St. Olav trodde så vel at Vårherre
Derfor kom han tre dager føre
Harald ble i hodet så vred
Han skapte seg til en orm så led
St. Olav han var en gudfryktig mann
For han ble konge i Norges land".

Gjengitt etter Jostein Andreassen: Olavsundets symbolikk.

Du er her: Hjem Innhold Annet DIGITAL KONSERT I BISPENS VINTERHALL