Middelalder-Oslo

Høsttur til København september 2013

Vikingeskib 645En gruppe på 15 av Middelalder-Oslos medlemmer så
VIKINGutstillingen i Nationalmuseet i København helgen 2
1-22. september. 

Else Skarheim skriver: Vi reiste fra Oslo med DFDS fredag 20. september i strålende vær og store smil og mange forventninger. Etter en god buffemiddag og frokost lørdag 21. tok vi taxi til Hotell Square ved Rådhuset og fikk levert koffertene til oppbevaring. Det var bare en liten spasertur til Nationalmuseet. Siden vi var tidlig ute fikk vi komme inn etter kort ventetid, enda vi ikke hadde bestilt adgangsbilletter (lurt å gjøre selv om det er gratis adgang).

Utstillingen var fantastisk! Vikingens verden ble presentert tematisk. Det vises gjenstander knyttet til raider og krig, til makt og prakt og til tro og ritualer. Illusjonen av et sjøslag rev oss med fra første stund. Det var en bred presentasjon av vikingtidens kulturgjenstander fra hele området. Vakre smykker fra Troms lå sammen med tilsvarende smykker fra Sverige og Danmark, Vesterhavsøyene og Irland. Her ble det vist sammensmeltingen og bredden i dette helt egne kultur-uttrykket som utviklet seg i vikingenes bosettingsområder i de 250 årene som omfatter vikingtiden. Vikingene hentet inntrykk alle steder de var, både fra frankernes og det storgermanske rike i sør, de keltiske områdene i vest, fra de slaviske folkene ved Østersjøen og lenger mot sørøst arabisk kultur osv. De lot det smelte sammen med og berike egne ferdigheter, skikker og kultur. http://natmus.dk/viking/

Etter en god lunsj tok vi hver for oss fatt på de omfattende utstillingene fra middelalder og oldtid som finnes i Nasjonalmuseet. Alle ville spise en felles middag om kvelden, og vi gikk på en biffrestaurant ved hotellet.

Khvn 2013 Søndagen opprant etter en god natts søvn og koffertene ble pakket og oppbevart trygt på hotellet til hjemturen. De fleste av oss gikk til Københavns museum der vi lot oss fascinere av modellen utenfor, som viste byens utseende og utbredelse på 1500-tallet. Inne i en flott bygning var det flere utstillinger: en fin presentasjon av innvandring til byen (det kom flest nordmenn dit på 1500-tallet), en utstilling om Søren Kierkegaard, og en flott og krevende presentasjon av svært mange arkeologiske funn som er blitt gravet fram i København de siste årene. Mange spiste lunsj på museets koselige tesalong. Svære kakestykker og flere kanner med kaffe, te eller sjokolade gikk ned på høykant. Vel om bord møttes vi til en ny hyggelig buffemiddag. Kvelden og natten kom med litt bølger, stiv kuling var det en kort stund, men vi klarte oss bra og avsluttet turen med en deilig frokost før ankomst til Oslo. Vi syntes turen innfridde forventningene våre på utmerket vis!

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte turer Høsttur til København september 2013