Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

Tirsdag 15.mai: ST. HALLVARDS-DAG

OsloseglVi feirer Oslos skytshelgen St. Hallvard i Middelalderbyen og Oslo Ladegård i samarbeid med organisasjoner i kultur- og kirkeliv.
St. Hallvards dag feires hvert år 15. mai til minne om den unge Hallvard Vebjørnsson fra Husaby i Lier, som ble Oslos skytshelgen. Middelalderens domkirke i Oslo het St. Hallvardskirken, og ruinene av denne er fortsatt synlige i Gamlebyens ruinpark. Hallvard ble drept da han forsøkte å redde en kvinne fra noen voldsmenn, og han ble helligkåret kort tid etter sin død. St. Hallvard var tidligere skytshelgen for Oslo bispedømme og Oslo by, og de fleste kjenner ham fortsatt fra byen segl.Feiringen av St. Hallvards dag har røtter tilbake til middelalderen. I moderne tid er den tatt opp igjen i et samarbeid mellom ulike organisasjoner i kultur- og kirkeliv.
Les hele programmet her:
14.00-14.45 Orgelkonsert med Kåre Norstoga i Grønland kirke
14.45-15.30 Byvandring fra Grønland kirke til Ladegårdshagen ledet av Petter Molaug
I Oslo ladegårds hage:
13.00 - 14.00 Babysang i Oslo Ladegård med Hanna Haraldstad og Cathrine Bothner-By.
14.00 - 14.50 Arkeologi for barn og andre barneaktiviteter med middelalderinspirasjon. Boder med informasjon og middelalderopplevelser. Stemningsmusikk ved middelalderbandet Schola Instrumentalis. Salg av mat og drikke fra kl. 14.30
14.00 Utstillingsåpning i Oslo ladegårds sidefløy:
Spor i middelalderjord. Om jernbanens historiske anleggsvirksomhet i Oslo middelalderby fram til Follobanen
15.30-15.45 Middelalderdans v/elever fra Gamlebyen skole, akkompagnert av Schola Instrumentalis og Sverre Jensen.
16.00 St. Hallvardslegenden fortalt av Ann-Katrin Olsen, og illustrert av Gamlebyens frie fanter v/ Catherine Langeland og Daniel Sandvik
16.24 Hilsningstaler fra ordfører Marianne Borgen og biskop Kari Veiteberg, samt Norges katolske kirke.
Utdeling av prisen årets gangvakt v/Middelalder-Oslo
16.50 Duoen Nordenvind, som består av Øyonn Groven Myhren og Poul Høxbro, framfører middelalderske Mariasanger og djeveldanser. Det blir latin, norrønt, gammeldansk, horn, pipe&tromme, smellstikker og vakre klokker m.m.
17.20 Foredrag ved Kari Veiteberg: St. Hallvard - et ideal for vår tid?
18.00 Økumenisk vespergudstjeneste i Hallvardskatedralens ruiner med bl.a. St. Hallvardguttene. Prosesjon fra Ladegårdshagen umiddelbart etter foredraget.
Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte arrangementer Tirsdag 15.mai: ST. HALLVARDS-DAG