Middelalder-Oslo

Gjennomførte arrangementer

Jomfruer i nød

Medlemsmøte onsdag 14. februar.

Oppsummering ved Jorun HermansenCIMG4522b

På medlemsmøtet den 14. februar fortalte en engasjert historiker og forfatter Tore Skeie om bakgrunnen for sin interesse for perioden i norsk middelalder da Norge gikk fra nesten å være en politisk stormakt til union og senere «400-årsnatt». Norden på begynnelsen av 1300-tallet er det få andre norske historikere som har forsket på, men dette var en tid ufattelig full av svik, forviklinger, krig, vold og brann. «Jeg hadde ikke villet leve i Norge på den tiden, da heller på 1600-tallet,» sa Skeie, som i boka «Jomfruen fra Norge» har nøstet opp i dette kaotiske bildet.

 «Jomfruen» han henspiller på, er den unge Ingeborg Håkonsdatter, som 1 år gammel ble lovet bort til den 20 år gamle svenske hertug Erik. I Erikskrøniken er hun lovprist som «den vakreste mø noen kunne kaste sine øyne på»! Trolovelsen med den svenske hertugen var Håkon Vs nye strategi for å sikre seg allianser østover, etter at en annen jomfru, den 7 år gamle Margrete Eriksdatter og Håkons niese, ulykkeligvis døde på vei til bryllup med en 2 år gammel engelsk prins. Margrete, «The Maid of Norway», kunne ha sikret engelsk herredømme over Skottland og Norge en mektig alliert i vest, dersom hun ikke hadde satt livet til på den farlige ferden over Nordsjøen senhøstes i 1290. Men trolovelsen mellom jomfru Ingeborg og hertug Erik ble i stedet begynnelsen på slutten for norsk selvråderett – en mer svikefull svigersønn enn Erik er det vanskelig å forestille seg.

Skeie ga oss blant annet et innblikk i det kyniske spillet med kongelige avkom for å skaffe seg makt og politiske fotfester. Selv om giftermål med barn var forbudt ved lov i Norge, hevet de kongelige seg over loven. Av alle de interessante spørsmål og grublerier om «hvis ikke.., så...» som tilhørerne satt igjen med, er kanskje spørsmålet om hvorfor kong Håkon V ikke giftet seg igjen etter dronning Eufemias død og forsøkte å få flere arvinger - den etterlengtede arveprinsen som kunne ha sikret Norgesveldet. Vi gikk hjem, oppglødd av en inspirert formidler, og med mange grublerier.

CIMG4524b

En lydhør forsamling