Middelalder-Oslo

To uttalelser fra årsmøtet til Oslo kommune

Til Oslo kommune, byråd for samferdsel

Reguleringsplan for Bispegata

Bispegata deler i dag fortsatt Oslo middelalderby i to, på tross av at hovedtrafikksystemet er lagt utenom Gamlebyen. Det er et viktig mål for interesseforeningen Middelalder-Oslo å arbeide for en helhetlig middel­alderby. Derfor må trafikken helt bort fra Bispegata. Nedre del, fra Vannspeilet til Oslo gate, tilsvarer grovt sett traséen for middelalderens Bispeallmenning fra Bispebrygga til Oslo torg. Beliggenheten av allmenningen må være synlig i den nye Bispegata. Oslo torg var i middelalderen en trekantformet utvidelse av allmenningen sør for bispeborgen. I øst grenset torget mot Hallvardskatedralens kirkegård. Denne strakk seg over hele denne øvre delen av dagens Bispegata.

Middelalder-Oslo vil oppfordre til at Oslo torg etableres med riktig form innen Oslo bys hovedstads­jubileum 31/8 2014. Bispegata øst for Oslo gate må omgjøres til park som en utvidelse av Ruinparken og stenges for all trafikk, også trikk til Kværnerdalen og busstrafikk. Vi vil påpeke at trikkering fra Dronning Eufemias gate og over Kong Håkon 5s gate vil være en langt bedre løsning for kulturmiljøet enn trikk i Bispegata, ikke minst for bruken av Oslo torg.

Til Oslo kommune, byråd for kultur og utvikling

Planer for Oslo middelalderby i forbindelse med etableringen av ny Follobane

Jernbaneverket fremmer bebyggelsesplan med konsekvensutredning for Follobanen og innkjøringen til Oslo S med alle spor gjennom Klypen-skjæringen på Sørenga. Middelalder-Oslo er kjent med at Jernbaneverket vil bygge kulvert over sporene her, men at det ikke blir tatt med rekonstruksjon av terrenget som en del av planen. En slik rekonstruksjon er helt nødvendig for å binde delene av Oslo middelalderby sammen og å kunne markere og visualisere gateløp og bebyggelse i en sammenhengende middelalderpark fra Oslo torg til Mariakirken på Sørenga. Området Sørenga er et sentralt minne om byens og rikets tilblivelse og fremvekst fra omkring år 1000, så langt de synlige restene av byanlegget er bevart. Det vil være helt uforståelig om en rekonstruksjon av terrenget ikke blir realisert.

Interesseforeningen Middelalder-Oslo vil komme med en høringsuttalelse til Jernbaneverket om alle relevante sider ved planene. Vi vil på det sterkeste henstille til Oslo kommune å sørge for at en rekonstruksjon av middelalderterrenget blir gjennomført, enten ved press på Jernbaneverket eller ved å gjennomføre dette selv.

Middelalder-Oslo er hittil ikke blitt trukket inn i Kulturetatens arbeid med en samlet plan for Oslo middelalderby og krever å få uttale seg til denne.

Uttalelsene ble enstemmig vedtatt.

Du er her: Hjem Hva vi vil Handlingsplan Innhold Oslo middelalderby i dag To uttalelser fra årsmøtet til Oslo kommune