Middelalder-Oslo

Medlemsturer

SOMMERTUREN 2018 GIKK I AUSTRVEG

St.Sophia KievI alt 55 personer deltok på turen som gikk til Kiev, Odessa og Moldova i vikinger, kosakker, romere og grekeres fotspor. Vi reiste fra Gardermoen til Kiev tirsdag 29. mai, og returnerte en uke senere fra Chisinau i Moldova.  Strålende vær, kunnskapsrike og hyggelige guider, spennende og eksotiske reisemål, over gjennomsnittet interesserte turdeltagere og ikke minst vår egen medbragte og utrettelige kunnskapsbrønn Øystein Ekroll bidro til en uforglemmelig tur-opplevelse. Noen av deltakerne deler sine minner og bilder fra turen (se under)! Flere kommer etter hvert.                                

Kirken ved grotteklosteret Pechersk Lavra i Kiev. Foto: Jorun Hermansen 

 

 

 

Tirsdag 29. mai: Oslo – Kiev

Avreise fra Oslo Lufthavn kl 10.40, ankomst Kiev kl 17.15 (via Warsawa). Buss fra Flyplassen tl Premier Hotel Rus i Sentrum av Kiev. Innsjekk . Felles middag på restaurant på kvelden.

Onsdag 30. mai: Kiev og Dnepr

Her følger Ingjerd Sagens inntrykk fra denne dagen:

1 hyre

1 venstreVår første dag i Kiev startet med rundtur i byen, egentlig på vei til Rodina, eller "Mor Ukraina". Statuen ble bygd i 1981 og er foreløpig ikke fjernet, slik det er bestemt at alle minner fra Sovjettiden skal. (I dag får det kanskje en spesiell betydning at den vender mot Russland?) Selve statuen er 62 m høy og står på en 40 m høy sokkel som inneholder et krigsmuseum. Opprinnelig var den 8 m høyere, men siden ikke noe får være høyere enn kirketårnet i huleklosteret, som er Ukrainas høyeste tårn, ble en del av sverdet fjernet. Foran statuen står tanks som ble brukt i opprøret på Majdanplassen i 2014.

Ved siden av Rodina står det ukrainske statssymbolet (bildet til høyre). Det bygger på mynten som fyrst Vladimir fikk laget og forestilte opprinnelig en fugl. Hryvna, som myntenheten heter, var da i sølv, og én hryvna var verd en hest. I dag er én hryvna (UAH) verd 0,32 nok.

Statuen og museet er innenfor området til Kiev-citadellet som ble bygd av Peter den store da Ukraina kom under Russland på 1600-tallet.

 

 

2 hyre ny

2 venstre

Kiev må virkelig kunne  kalles kuplenes by, og ennå bygges kirker i den gamle stilen; vi så én under bygging på vei til Rodina. St. Vladimir-katedralen ble bygget sist på 1800-tallet  og skiller seg litt ut fra de fleste andre: Landets beste malere ble invitert til utsmykning. Den har derfor et enklere og mer moderne interiør. Den er hovedsete for Kiev-patriarken.

Den Gylne Port ble gjenoppbygget etter at mongolene ødela den i 1240, men forfalt igjen på 16-1700-tallet, når det ikke lenger var bruk for en forsvarsmur. "Muren" var bygget av tømmer og fylt med jord, og Den Gylne Port var hovedinngangen til fyrsteresidensen.ing. Oppe over porten var den gang Maria Budskapskirke, og det var tre porter til i muren. Den nåværende porten er rekonstruert. Ved siden av porten sitter storfyrst Jaroslav med en modell av Sofia-katedralen, som han lot bygge. Den var vårt neste mål.

3 venstre

Sofia-katedralen er den eldste steinbygningen i Kiev og står på Unescos verdensarvliste. Katedralen fikk stå i fred for mongolene i 1240, men forfalt da Ukraina ble russisk. Nå er den restaurert og det er satt igjen "kikkhull" som viser det opprinnelige murverket. Inne i kirken kan man ennå se rester av fresker som forestiller Jaroslav og familien, bl.a. datteren Elisaveta, som ble gift med Harald Hardråde og ble til dronning Ellisif i Norge.

 

3.hyre

 Rett overfor Sofia-katedralen langs Vladimirgaten ligger det lyseblå Mikaelsklosteret. Lik to dronninger med gulldiadem ser de to katedralene over til hverandre. Den strålende Mikaelskirken ble gjenoppbygget på 1990-tallet og ligger i en stor, vakker park. Herfra er det fin utsikt over Dnepr og den nedre del av byen. Nedenfor kan man også se statuen av fyrst Vladimir som løfter korset høyt som symbol på at har kristnet landet.

En kuriositet syntes vi det var at her kunne vi få kjøpt gullkupler!

Etter denne store byrunden virket det forfriskende med et cruise på Dnepr. Det ble imidlertid drepende varmt, da det var dekket til lunsj inne. Men det ga oss fin utsikt til mye vi hadde sett og skulle se, ikke minst alle broene.

4 venstreEkstra 1 Og bak oss så vi hele tiden det ukrainske flagget, der fargene symboliserer gule rapsåkre og blå himmel. Dette fikk vi se mye av på vei videre til Odessa.

Etter denne lange, varme dagen var det ikke så mange av oss som hadde igjen krefter til å ta metro til Majdanplassen. Men de som dro dit kunne etterpå fortelle om interessante og gripende inntrykk. Bl.a. var det bilder utstilt av alle som mistet livet i opprøret på plassen i 2014.

Denne dagen ga oss et innblikk i trafikken i Kiev! Vi ble stående i kø både morgen og ettermiddag. Morten fortalte om stadig større tilflytting til byen pga arbeidsledighet, Derfor blir det bygd stadig flere høyhus og det blir flere og flere biler, med tilsvarende mangel på parkeringsplass. Det er ca 3 mill registrerte innbyggere i Kiev, men trolig er det doble riktigere. (De blir ikke registrert sånn som her.)

Torsdag 31. mai: Kiev og Kiev-Pechersk Lavra (Grotteklosteret)

Her følger Inger Johanne Indsets inntrykk fra denne dagen:

Kiev Inger 11

Dagen startet med besøk i grotteklosteret Petsjerskaja Lavra fra 1051, som er et historisk senter for ortodoks kristendom i Øst-Europa. Klosteret har stått på UNESCO’s verdensarvliste siden 1990. De opprinnelige munkene på 1000- og 1100-tallet ble gravlagt i grottelabyrintene under kirkene. Mumiene av munkene ligger der fortsatt, godt bevart bak glass, delvis tildekket av tøy. I den ortodokse kirke er Lavra nærmest like hellig som St. Peterskirken i Vatikanet i Roma er for den katolske kirke.

Bilde fra hovedinngangen til klosteret. På området er det i tillegg mange museer, utstillinger, tårn og kirker. Foto Inger Johanne Indset

 

 

Kiev Inger 22

Etter en god lunsj på restaurant «Za Dvoma Zaitsyamy» gikk vi opp til ruinene av Tithekirken som opprinnelig ble bygget av storprins Volodymyr den store i tiden 989-996. Deretter fikk vi tid på egen hånd, og da gikk veien ned den brostensbelagte Andrijivsky Uzviz. Den er mer enn 1000 år gammel og er nå nærmest ferdig restaurert med vakre bygninger i 1800-tallsstil på hver side. Området kan sammenliknes med Paris Montmartre. Underveis passerte vi mange salgsboder hvor man kunne få kjøpt det meste av lokalt håndverk. Men først en tur opp til den vakre St. Andrew’s kirken for å se den storslagne utsikten.  

Husfasade i Andrijivsky Uzviz, i bydelen Podil. Foto Inger Johanne Indset

 

Kiev Inger 33

Etter vår runde på egen hånd samlet vi oss for videre guiding og besøkte den ortodokse kirken Pyrohoshcha, som ble bygd mellom 1131 og 1136 og var den viktigste kirken i det historiske nabolaget Podil. I 1935 ble kirken ødelagt av Sovjet. Årsak: De skulle rekonstruere torget, The Contract Square. Deretter ble kirken stort sett glemt til den ble gjenoppbygd og innviet i 1998. Plassen inneholder mange arkitektoniske og historiske monumenter. Etter Pyrohoshcha gikk vi videre til nonneklosteret Florovsky, eller Ascension klosteret på Ukrainsk. Флорівський монастир.

Interiør fra Pyrohoshcha-kirken. Foto Inger Johanne Indset

 

Kiev Inger 44

Nonneklosteret Florovsky er dokumentert kjent fra 1566 og utvidet på tidlig 1800-tallet. Det ble stengt i 1929 men gjenåpnet etter at tyskerne inntok Kiev i 1941. Etter dette var det ett av få klostre som fikk bestå under Sovjets ateismeperiode. Flere bygninger har siden blitt tatt i bruk til industrielle virksomheter. Hovedkirken, eller katholikon, er et eksempel på Ukrainsk barokkarkitektur, og den første sten ble lagt i 1722.
Vi kom inn i en oase med ro og anlegg med vakre blomster. Her var det godt å sette seg ned i skyggen etter omvisningen. Et springvann fra en dyptliggende brønn med friskt rennende vann lå også inne i gården, og ga de besøkende muligheten til å hente kaldt drikke.

En rose i nonneklosteret Florovsky. Foto Inger Johanne Indset

Kiev Inger 55

Etter besøket i Florovsky ble vi busset til en restaurant for middag. Denne lå i nabolaget til vårt Premier Hotell Rus så vi tok beina fatt etterpå. Turen gikk forbi den store Olympiastadion hvor det noen dager før vi ankom Kiev ble spilt finale i Champions League mellom Real Madrid og Liverpool. Og for spesielt interesserte: kampen endte 3-1 i favør Real Madrid. (Sikkert unødvendig å si, men vi snakker fotball …).

Kvelden var god og varm med klar himmel og flott solnedgang over samme stadion. Bildet er tatt fra hotellvinduet.

Solnedgang over Olympiastadion.  Foto Inger Johanne Indset

Fredag 1. juni: Kiev - Odessa

Etter frokost og utsjekking fra Premier Hotel i Kiev, tok bussen oss ned til Odessa ved Svartehavet, med flere pauser og lunsj på en veikro underveis. Vi ankom Odessa tidlig på ettermiddagn og sjekket inn på Alexandrovsky Hotel i sentrum av byen. Etter at vi hadde gått litt omkring i nabolaget, var det felles middag i hotellets restaurant.

Lørdag 2. juni: Odessa

Her følger Trygve Dekkos inntrykk fra denne dagen:

Odessa MarkedshallenOdessa Flesk

Odessa omtales som Svartehavets perle, med behagelig klima og vakker beliggenhet. Byens moderne histore startet på 1300-tallet da tyrkerne grunnla festningen Kadzhibey, men man antar at det har bodd mennesker i området siden oldtiden.

Etter frokost besøkte vi det store Privoz-markedet sammen med lokal guide. Her selges kjøtt, meieriprodukter, frukt og grønnsaker, krydder og mye annet. Utvalget av kjøttvarer er stort. Noe av flesket virker nokså fett.

 

 

Odessa HusOdessa PotempkintrappenEtter markedet fulgte rundtur i sentrum av byen, Primorsky-boulevarden, operahuset fra 1880 og andre bygninger med nydelige fasader som f.eks. Bristol hotel.

Den 142 meter lange Potemkin-trappen, berømt fra Sergei Eisensteins film “Panserkrysseren Potemkin“, fører nå ned til til en bred vei og et lite sjarmerende havneanlegg.

 

 

Odessa BakgrdslunsjOdessa ArkeologiLunsjen foregikk i friluft, i en hyggelig bakgård. Etter lunsj besøkte vi Odessas arkeologiske museum hvor det blant mye annet er utstilt en runestein fra vikingtiden.

Gjenstander fra arkeologiske utgravninger fant vi også utstilt under glass i et parkområde.

Resten av den varme dagen benyttet vi på egenhånd, f.eks til å handle eller bade i Svartehavet.


Søndag 3. juni: Odessa - Chisinau i Moldava

Etter frokost og utsjekk kjørte vi til den lille byen Bilhorod-Dnistrovskyi og fortet Akkerman fra 1300-tallet. Ved siden av fortet er det ruiner av et 2500 år gammelt slott som ble bygget da området var en gresk koloni. Fortet regnes i dag som den best bevarte middelalder-festningen i Ukraina. Vi fortsatte mot den Moldovske grensen og etter grensepassering stoppet vi på vingården Etcetera for vinsmaking og lunsj. Underveis passerte vi flere små landsbyer og guiden fortalte om moldovisk historie og dagligliv. På ettermiddagen var vi fremme i Chisinau, og sjekket inn på Jolly Alon Hotel i sentrum av byen. Felles middag på restaurant om kvelden.

Mandag 4. juni: Curchi-klosteret, Old Orhei og vingården Cricova

Her følger Kari Scheis inntrykk fra denne dagen:

Churchi klosteret2

churchi klosteret

Etter frokost reiste vi ut av byen og til det som i dag regnes som et av de største og vakreste klostrene i Moldova. Nordover bar det, langs parker og pompøse bygg, forbi digre boligblokker som skrek etter vedlikehold. Ut på landet i et stadig mer kupert landskap, til vi ankom Curchiklostret.

En vakker, rød kirke speilet seg i et tjern. Over alt blomster og trær. Curchiklostret ble opprettet i 1773, og historien forteller om forfall, vandalisme og en periode som psykiatrisk klinikk. Til man i 2000 gikk inn for å restaurere og innvie på nytt. Katedralen fra 1872 er i barokk og det er i alt 5 kirker på området  i tillegg til klokketårnet og andre bygg. 

 

Gamle Orhei

Orhei2Etter en omvisning på klosterområdet, reiste vi videre til den gamle landsbyen Orhei – et unikt naturlandskap og et historisk kompleks i friluft med rester av gamle sivilisasjoner helt tilbake til jernalderen. Vi besøkte det arkeologiske museet og det lille grotteklosteret før vi spiste lunsj i en lokal kafe. Hovedgaten i Gamle Orhei var en grusvei med sølepytter etter nattens nedbør. Den gikk langs en flott steinmur med porter som skulle imponere besøkende. Husene bak muren var mer eller mindre godt vedlikeholdt og vitnet om fattigdom, - som det er mye av i Moldova. I landsbyen forsøker folk å spe på økonomien med å leie ut rom til turister og selge egne produkter. 

Grottekloster1

Grottekloster

 Øverst på en stupbratt klippe ved Gamle Orhei ligger et ganske lite kloster. Det vesle klokketårnet er det eneste man ser. En lang «korridor» går inn og ned i fjellet og innerst er klosteret, med åpen dør mot en berghylle og stupet utenfor.

Klosteret ble bygget på 1300-tallet og der på den bratte klippen kunne de lenge beskytte seg mot tyrkerne. I vår tid har det bodd 12 munker der, men de er alle døde, en etter en, til det bare var én, gammel munk igjen, med ansvaret for alt. Han bor i grotten året rundt og lever bl.a. av det turistene legger igjen.

 

 

Orhei lunsjdansOrhei lunsjdans2

På en liten gård har de laget til et gjestgiveri. Vår gruppe var egentlig for stor for dem, men de greidde det! Inne var et par meget pene utleierom m/toalett og bad; ute var det lysthus og pergola-dekkede terrasser hvor de hadde dekket flere langbord. Veggene ute var pyntet med åklær og annen brukskunst. Vi ble servert tradisjonell mat - grønnsaker, ost, kjøtt og maisbrød av egen produksjon,  og gårdens egenproduserte vin. Det smakte fortreffelig! Og så kom verten med trekkspillet. Han spilte og de unge jentene i nasjonaldrakt som hadde hjulpet til med serveringen, sang. Før de gikk over til dans og også fikk med seg en del av gjestene.

 

Cricova

Rompetrol

Etter lunsj dro vi videre til vingården Cricova, som er en av de største i landet, for omvisning og vinsmaking. Tilbake i Chisinau var det avskjeds-middag på en lokal restaurant.

 

Til vår forundring oppdaget vi at her gikk bilene på rompetroll! Ikke noe problem, så det ut til - de kjørte like fort som oss andre!

 Alle fotos fra mandag 4. juni er ved Kari Schei. 

 

Tirsdag 5. juni: Oslo – Kiev

Vi startet dagen med en liten byvandring i Chisinau sentrum, og fikk høre mer om byens historie og fikk blant annet se statuen av Stefan den Store, Stefan den Stores boulevard, Triumfbuen, katedralen Nasterea Domnulu og sentralparken. Deretter var det utsjekk fra hotellet og avreise til flyplassen for avreise mot Oslo via Warsawa kl 14.45 med ankomst Gardermoen kl 18.50 lokal tid.

Medfølgende guider var dr.philos. Øystein Ekroll og Morten Haugen fra Arpintours som kjentmann i områdene vi besøker.

Sonja Vibeche Robøle var ansvarlig for turopplegget sammen med Jorun Hermansen fra Middelalder-Oslos styre.

 

Du er her: Hjem Aktiviteter Medlemsturer Aktiviteter Gjennomførte turer SOMMERTUREN 2018 GIKK I AUSTRVEG