Middelalder-Oslo

SOMMERTUREN 2018 GIKK I AUSTRVEG

St.Sophia KievI alt 55 personer deltok på turen som gikk til Kiev, Odessa og Moldova i vikinger, kosakker, romere og grekeres fotspor. Vi reiste fra Gardermoen til Kiev tirsdag 29. mai, og returnerte en uke senere fra Chisinau i Moldova.  Strålende vær, kunnskapsrike og hyggelige guider, spennende og eksotiske reisemål, over gjennomsnittet interesserte turdeltagere og ikke minst vår egen medbragte og utrettelige kunnskapsbrønn Øystein Ekroll bidro til en uforglemmelig tur-opplevelse. Noen av deltakerne deler sine minner og bilder fra turen her (se under)! 

                          

Kirken ved grotteklosteret Pechersk Lavra i Kiev. Foto: Jorun Hermansen 

 

 

Tirsdag 29. mai: Oslo – Kiev

20180529 21022220180529 210443Avreise fra Oslo Lufthavn kl 10.40, ankomst Kiev kl 17.15 (via Warsawa). Morten Haugen møtte oss på flyplassen med buss, og på veien inn til sentrum og Premier Hotel Rus i Kiev fikk vi allerede en liten innføring i byens historie. 

Etter innsjekk på hotellet gikk vi sammen til den hyggelige restauranten Pervak rett i nærheten for å spise middag.  Restauranten har denne hjemmesiden.

Fotos fra tirsdag 29. mai er ved Jorun Hermansen 

Onsdag 30. mai: Kiev og Dnepr

Her følger Ingjerd Sagens inntrykk fra denne dagen:

1 hyre

1 venstreVår første dag i Kiev startet med rundtur i byen, egentlig på vei til Rodina, eller "Mor Ukraina". Statuen ble bygd i 1981 og er foreløpig ikke fjernet, slik det er bestemt at alle minner fra Sovjettiden skal. (I dag får det kanskje en spesiell betydning at den vender mot Russland?) Selve statuen er 62 m høy og står på en 40 m høy sokkel som inneholder et krigsmuseum. Opprinnelig var den 8 m høyere, men siden ikke noe får være høyere enn kirketårnet i huleklosteret, som er Ukrainas høyeste tårn, ble en del av sverdet fjernet. Foran statuen står tanks som ble brukt i opprøret på Majdanplassen i 2014.

Ved siden av Rodina står det ukrainske statssymbolet (bildet til høyre). Det bygger på mynten som fyrst Vladimir fikk laget og forestilte opprinnelig en fugl. Hryvna, som myntenheten heter, var da i sølv, og én hryvna var verd en hest. I dag er én hryvna (UAH) verd 0,32 nok.

Statuen og museet er innenfor området til Kiev-citadellet som ble bygd av Peter den store da Ukraina kom under Russland på 1600-tallet.

 

 

2 hyre ny

2 venstre

Kiev må virkelig kunne  kalles kuplenes by, og ennå bygges kirker i den gamle stilen; vi så én under bygging på vei til Rodina. St. Vladimir-katedralen ble bygget sist på 1800-tallet  og skiller seg litt ut fra de fleste andre: Landets beste malere ble invitert til utsmykning. Den har derfor et enklere og mer moderne interiør. Den er hovedsete for Kiev-patriarken.

Den Gylne Port ble gjenoppbygget etter at mongolene ødela den i 1240, men forfalt igjen på 16-1700-tallet, når det ikke lenger var bruk for en forsvarsmur. "Muren" var bygget av tømmer og fylt med jord, og Den Gylne Port var hovedinngangen til fyrsteresidensen.ing. Oppe over porten var den gang Maria Budskapskirke, og det var tre porter til i muren. Den nåværende porten er rekonstruert. Ved siden av porten sitter storfyrst Jaroslav med en modell av Sofia-katedralen, som han lot bygge. Den var vårt neste mål.

3 venstre

Sofia-katedralen er den eldste steinbygningen i Kiev og står på Unescos verdensarvliste. Katedralen fikk stå i fred for mongolene i 1240, men forfalt da Ukraina ble russisk. Nå er den restaurert og det er satt igjen "kikkhull" som viser det opprinnelige murverket. Inne i kirken kan man ennå se rester av fresker som forestiller Jaroslav og familien, bl.a. datteren Elisaveta, som ble gift med Harald Hardråde og ble til dronning Ellisif i Norge.

3.hyre

Rett overfor Sofia-katedralen langs Vladimirgaten ligger det lyseblå Mikaelsklosteret. Lik to dronninger med gulldiadem ser de to katedralene over til hverandre. Den strålende Mikaelskirken ble gjenoppbygget på 1990-tallet og ligger i en stor, vakker park. Herfra er det fin utsikt over Dnepr og den nedre del av byen. Nedenfor kan man også se statuen av fyrst Vladimir som løfter korset høyt som stmbol på at han har kristnet landet. En kuriositet syntes vi det var at her kunne vi få kjøpt gullkupler!

Etter denne store byrunden virket det forfriskende med et cruise på Dnepr. Det ble imidlertid drepende varmt, da det var dekket til lunsj inne. Men det ga oss fin utsikt til mye vi hadde sett og skulle se, ikke minst alle broene. 

4 venstre

Ekstra 1

Og bak oss så vi hele tiden det ukrainske flagget, der fargene symboliserer gule rapsåkre og blå himmel. Dette fikk vi se mye av på vei videre til Odessa.

Etter denne lange, varme dagen var det ikke så mange av oss som hadde igjen krefter til å ta metro til Majdanplassen. Men de som dro dit kunne etterpå fortelle om interessante og gripende inntrykk. 

Bl.a. var det bilder utstilt av alle som mistet livet i opprøret på plassen i 2014.middag. Morten fortalte om stadig større tilflytting til byen pga arbeidsledighet, Derfor blir det bygd stadig flere høyhus og det blir flere og flere biler, med tilsvarende mangel på parkeringsplass. Det er ca 3 mill registrerte innbyggere i Kiev, men trolig er det doble riktigere. (De blir ikke registrert sånn som her.)Denne dagen ga oss et innblikk i trafikken i Kiev! Vi ble stående i kø både morgen og etter. 

Alle fotos fra onsdag 30. mai er ved Ingjerd Sagen.

Torsdag 31. mai: Kiev og Kiev-Pechersk Lavra (Grotteklosteret)

Her følger Inger Johanne Indsets inntrykk fra denne dagen:

Kiev Inger 11

Dagen startet med besøk i grotteklosteret Petsjerskaja Lavra fra 1051, som er et historisk senter for ortodoks kristendom i Øst-Europa. Klosteret har stått på UNESCO’s verdensarvliste siden 1990. De opprinnelige munkene på 1000- og 1100-tallet ble gravlagt i grottelabyrintene under kirkene. Mumiene av munkene ligger der fortsatt, godt bevart bak glass, delvis tildekket av tøy. I den ortodokse kirke er Lavra nærmest like hellig som St. Peterskirken i Vatikanet i Roma er for den katolske kirke.

Bilde fra hovedinngangen til klosteret. På området er det i tillegg mange museer, utstillinger, tårn og kirker. Foto Inger Johanne Indset

 

 

Kiev Inger 22

Etter en god lunsj på restaurant «Za Dvoma Zaitsyamy» gikk vi opp til ruinene av Tithekirken som opprinnelig ble bygget av storprins Volodymyr den store i tiden 989-996. Deretter fikk vi tid på egen hånd, og da gikk veien ned den brostensbelagte Andrijivsky Uzviz. Den er mer enn 1000 år gammel og er nå nærmest ferdig restaurert med vakre bygninger i 1800-tallsstil på hver side. Området kan sammenliknes med Paris Montmartre. Underveis passerte vi mange salgsboder hvor man kunne få kjøpt det meste av lokalt håndverk. Men først en tur opp til den vakre St. Andrew’s kirken for å se den storslagne utsikten.  

Husfasade i Andrijivsky Uzviz, i bydelen Podil. Foto Inger Johanne Indset

 

Kiev Inger 33

Etter vår runde på egen hånd samlet vi oss for videre guiding og besøkte den ortodokse kirken Pyrohoshcha, som ble bygd mellom 1131 og 1136 og var den viktigste kirken i det historiske nabolaget Podil. I 1935 ble kirken ødelagt av Sovjet. Årsak: De skulle rekonstruere torget, The Contract Square. Deretter ble kirken stort sett glemt til den ble gjenoppbygd og innviet i 1998. Plassen inneholder mange arkitektoniske og historiske monumenter. Etter Pyrohoshcha gikk vi videre til nonneklosteret Florovsky, eller Ascension klosteret på Ukrainsk. Флорівський монастир.

Interiør fra Pyrohoshcha-kirken. Foto Inger Johanne Indset

 

Kiev Inger 44

Nonneklosteret Florovsky er dokumentert kjent fra 1566 og utvidet på tidlig 1800-tallet. Det ble stengt i 1929 men gjenåpnet etter at tyskerne inntok Kiev i 1941. Etter dette var det ett av få klostre som fikk bestå under Sovjets ateismeperiode. Flere bygninger har siden blitt tatt i bruk til industrielle virksomheter. Hovedkirken, eller katholikon, er et eksempel på Ukrainsk barokkarkitektur, og den første sten ble lagt i 1722.
Vi kom inn i en oase med ro og anlegg med vakre blomster. Her var det godt å sette seg ned i skyggen etter omvisningen. Et springvann fra en dyptliggende brønn med friskt rennende vann lå også inne i gården, og ga de besøkende muligheten til å hente kaldt drikke.

En rose i nonneklosteret Florovsky. Foto Inger Johanne Indset

Kiev Inger 55

Etter besøket i Florovsky ble vi busset til en restaurant for middag. Denne lå i nabolaget til vårt Premier Hotell Rus så vi tok beina fatt etterpå. Turen gikk forbi den store Olympiastadion hvor det noen dager før vi ankom Kiev ble spilt finale i Champions League mellom Real Madrid og Liverpool. Og for spesielt interesserte: kampen endte 3-1 i favør Real Madrid. (Sikkert unødvendig å si, men vi snakker fotball …).

Kvelden var god og varm med klar himmel og flott solnedgang over samme stadion. Bildet er tatt fra hotellvinduet.

Solnedgang over Olympiastadion.  Foto Inger Johanne Indset

Fredag 1. juni: Kiev - Odessa

20180601 13393820180603 084419

Etter frokost og utsjekking fra Premier Hotel i Kiev, tok bussen oss ned til Odessa ved Svartehavet, med flere pauser og lunsj på en veikro underveis. Den var grønnmalt både utenpå og inni, men maten og servicen var upåklagelig! 

Vi ankom Odessa tidlig på ettermiddagn og sjekket inn på Alexandrovsky Hotel (t.h.) i sentrum av byen. Etter at vi hadde gått litt omkring i nabolaget, var det felles middag i hotellets restaurant. 

Fotos fra fredag 1. juni er ved Jorun Hermansen,

Lørdag 2. juni: Odessa

Her følger Trygve Dekkos inntrykk fra denne dagen:

Odessa MarkedshallenOdessa Flesk

Odessa omtales som Svartehavets perle, med behagelig klima og vakker beliggenhet. Byens moderne histore startet på 1300-tallet da tyrkerne grunnla festningen Kadzhibey, men man antar at det har bodd mennesker i området siden oldtiden.

Etter frokost besøkte vi det store Privoz-markedet sammen med lokal guide. Her selges kjøtt, meieriprodukter, frukt og grønnsaker, krydder og mye annet. Utvalget av kjøttvarer er stort. Noe av flesket virker nokså fett.

 

 

Odessa HusOdessa PotempkintrappenEtter markedet fulgte rundtur i sentrum av byen, Primorsky-boulevarden, operahuset fra 1880 og andre bygninger med nydelige fasader som f.eks. Bristol hotel.

Den 142 meter lange Potemkin-trappen, berømt fra Sergei Eisensteins film “Panserkrysseren Potemkin“, fører nå ned til til en bred vei og et lite sjarmerende havneanlegg.

 

 

Odessa BakgrdslunsjOdessa ArkeologiLunsjen foregikk i friluft, i en hyggelig bakgård. Etter lunsj besøkte vi Odessas arkeologiske museum hvor det blant mye annet er utstilt en runestein fra vikingtiden.

Gjenstander fra arkeologiske utgravninger fant vi også utstilt under glass i et parkområde.

Resten av den varme dagen benyttet vi på egenhånd, f.eks til å handle eller bade i Svartehavet.

Alle fotos fra lørdag 2. juni er ved Trygve Dekko.

Søndag 3. juni: Odessa - Chisinau i Moldava

Her følger Arne Sverressons inntrykk fra denne dagen:

Arne 1

Arne 2Etter frokost og utsjekk fra Alexandrovsky Hotel i Odessa, gikk ferden mot sørvest gjennom Svartehavskystens ferieparadiser fram til den lille byen Bilhorod-Dnistrovskyi og fortet Akkerman, som i dag regnes som den best bevarte middelalder-festningen i Ukraina. (Bilhorod betyr "den hvite byen", og Akkerman er tyrkernes betegnelse - "den hvite klippen".) Ved siden av fortet er det ruiner av et 2500 år gammelt slott som ble bygget da området var den hellenske kolonien Tyras ved utløpet av Dniestr. 

Opp gjennom århundrene skiftet kolonien herrer gang på gang, men festningsanlegget antas nå å være bygd av genovesere, som kom hit på 1200-tallet,

Arne 3Arne 4

og videre utbygd av de tyrkiske ottomanene, som erobret området seint på 1400-tallet. Anlegget følger klassisk middelalderorganisering, med dype vollgraver, kraftige murer og indre forsvarsområder i tre dybder - Akkerman I er det store, bebygde området innenfor hovedport, så en ny mur og port inn til bebyggelsen i Akkerman II, aller innerst slottsherrens residens og siste forsvarsmulighet i Akkerman III. 

Endelig - siden festningen hadde betydningsfull tllknytning til ferdselsåren Dniestr - finnes utenfor muren rester av havnen, Akkerman IV (t.v.). Blant de tydeligste minnene fra ottomansk tid fant vi inne på Akkerman I - midt i en lokal gla'dag! - ruinen av en minaret. Alle fotos over er ved Arne Sverresson.

20180603 16012820180603 115601

På folkefesten på Akkerman festning feiret de byjubileum, og byens barn og unge opptrådte med dans og musikk. T.v. er en gjeng på vei til scenen. (Foto: Jorun Hermansen).

Neste stopp: Moldova og et måltid. Etter grensepassering stoppet vi på vingården et cetera for vinsmaking og lunsj. (Foto over: Jorun Hermansen). Underveis til hovedstaden Cisinau passerte vi flere små landsbyer og guiden fortalte om moldovisk historie og dagligliv. På ettermiddagen var vi fremme, og sjekket inn på Jolly Alon Hotel i sentrum av byen. Felles middag på restaurant om kvelden.

Mandag 4. juni: Curchi-klosteret, Old Orhei og vingården Cricova

Her følger Kari Scheis inntrykk fra denne dagen:

Churchi klosteret2

churchi klosteret

Etter frokost reiste vi ut av byen og til det som i dag regnes som et av de største og vakreste klostrene i Moldova. Nordover bar det, langs parker og pompøse bygg, forbi digre boligblokker som skrek etter vedlikehold. Ut på landet i et stadig mer kupert landskap, til vi ankom Curchiklostret.

En vakker, rød kirke speilet seg i et tjern. Over alt blomster og trær. Curchiklostret ble opprettet i 1773, og historien forteller om forfall, vandalisme og en periode som psykiatrisk klinikk. Til man i 2000 gikk inn for å restaurere og innvie på nytt. Katedralen fra 1872 er i barokk og det er i alt 5 kirker på området  i tillegg til klokketårnet og andre bygg. 

 

Gamle Orhei

Orhei2Etter en omvisning på klosterområdet, reiste vi videre til den gamle landsbyen Orhei – et unikt naturlandskap og et historisk kompleks i friluft med rester av gamle sivilisasjoner helt tilbake til jernalderen. Vi besøkte det arkeologiske museet og det lille grotteklosteret før vi spiste lunsj i en lokal kafe. Hovedgaten i Gamle Orhei var en grusvei med sølepytter etter nattens nedbør. Den gikk langs en flott steinmur med porter som skulle imponere besøkende. Husene bak muren var mer eller mindre godt vedlikeholdt og vitnet om fattigdom, - som det er mye av i Moldova. I landsbyen forsøker folk å spe på økonomien med å leie ut rom til turister og selge egne produkter. 

Grottekloster1

Grottekloster

 Øverst på en stupbratt klippe ved Gamle Orhei ligger et ganske lite kloster. Det vesle klokketårnet er det eneste man ser. En lang «korridor» går inn og ned i fjellet og innerst er klosteret, med åpen dør mot en berghylle og stupet utenfor.

Klosteret ble bygget på 1300-tallet og der på den bratte klippen kunne de lenge beskytte seg mot tyrkerne. I vår tid har det bodd 12 munker der, men de er alle døde, en etter en, til det bare var én, gammel munk igjen, med ansvaret for alt. Han bor i grotten året rundt og lever bl.a. av det turistene legger igjen.

 

 

Orhei lunsjdansOrhei lunsjdans2

På en liten gård har de laget til et gjestgiveri. Vår gruppe var egentlig for stor for dem, men de greidde det! Inne var et par meget pene utleierom m/toalett og bad; ute var det lysthus og pergola-dekkede terrasser hvor de hadde dekket flere langbord. Veggene ute var pyntet med åklær og annen brukskunst. Vi ble servert tradisjonell mat - grønnsaker, ost, kjøtt og maisbrød av egen produksjon,  og gårdens egenproduserte vin. Det smakte fortreffelig! Og så kom verten med trekkspillet. Han spilte og de unge jentene i nasjonaldrakt som hadde hjulpet til med serveringen, sang. Før de gikk over til dans og også fikk med seg en del av gjestene.

 

Cricova

Rompetrol

Etter lunsj dro vi videre til vingården Cricova, som er en av de største i landet, for omvisning og vinsmaking. Tilbake i Chisinau var det avskjeds-middag på en lokal restaurant.

 

Til vår forundring oppdaget vi at her gikk bilene på rompetroll! Ikke noe problem, så det ut til - de kjørte like fort som oss andre!

 Alle fotos fra mandag 4. juni er ved Kari Schei. 

 

Tirsdag 5. juni: Chisinau-vandring

Her følger Arne Sverressons inntrykk fra denne dagen:

Arne 5Arne 6

Chisinau er en hovedstad på størrelse med Oslo og med like flotte omgivelser, men vår beskjedne tid til byvandring stemte godt med at både vi og mye severdig lå i sentrum. Tilsynelatende er dessuten byen i sentrum av verden, om vi skal tro den staselige veiviseren som sammen med alle offisielle bygg av betydning finnes på byens desiderte hovedgate, Stefan-boulevarden (selvsagt "Lenin-boulevarden" fram til 1991). 

Boulevard Ștefan cel Mare și Sfânt (Stefan den Store og Hellige) er til minne om Moldovas store hersker på slutten av 1400-tallet, og Stefan-statuen har en iøynefallende plass der, på et hjørne av byens praktfulle sentralpark.  

Arne 7

Arne 8

Rett på den andre siden av boulevarden finner vi (bakerst) byens domkirke, Kristi Fødsel Katedralen, neoklassisk fra 1830. I pakt med tidens ånd ble kirken omdannet til utstillingssenter under kommuniststyret etter 2. verdenskrig, og det samtidige klokketårnet ble revet i 1962 - men gjenoppbygd i frihetsbegeistringen på 1990-tallet! Nærmest boulevarden finnes til overmål byens egen triumfbue - Den Hellige Port, reist i 1841 til tsartidens minne om de russiske arméers seier over tyrkerne i regionen. 

Og mens turistene sleper seg rundt i 30 grader pluss, faller det på byens innbyggere å holde alt ship shape - som å stelle og vanne selv de vanskeligste punktene i blomsterurnene  blant parkens grønne kjempetrær. Gruppens medlemme r har nok hver sine særlige bildeminner fra et par minnerike timer en formiddag i et livskraftig bysamfunn i et langtfra velstående lite land, men her setter vi strek for vår felles reise, sjekker ut fra vårt siste hotell og begir oss til vår siste flyplass sammen i år. Takk for turen og på gjensyn!

Alle fotos fra mandag tirsdag 5. juni er ved Arne Sverresson.

______________________________________________

Medfølgende guider var dr.philos. Øystein Ekroll og Morten Haugen fra Arpintours som kjentmann i områdene vi besøker.

Sonja Vibeche Robøle var ansvarlig for turopplegget sammen med Jorun Hermansen fra Middelalder-Oslos styre.

 

 

 

 

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte turer SOMMERTUREN 2018 GIKK I AUSTRVEG