Høsttur 2014

Av Anne-Wenche Ore

Lørdag 20. september, i strålende høstvær, dro Middelalder-Oslo på busstur mot Halden og omegn med en hyggelig og kunnskapsrik sjåfør, Leif Hansen, ved rattet. Første mål var Berg kirke ved Halden. Her ventet en representant for menigheten, Jens Myhre, på oss. Han var meget stolt over sin kirke og fortalte oss først om kirkens beliggenhet før vi vandret inn. Der fikk vi se den gamle døpefonten av klebersten (fra 1100- tallet). Vi fikk vite om hvordan vinduene i syd og nord ble utvidet på 1700 tallet Myhre fortalte seg varm om kirkens utbygging og satte oss utover vårt tidsskjema, men interessant var det.http://media.tellus.no/images/?d=21&p=4583&t=1
     Neste stopp var Fredrikshald Theater som er en riktig barokkperle. Vår omviser, scenemester Inger Ånnerud, var en opplevelse i seg selv og fortalte oss om teaterets tilblivelse og hvordan det eksisterte den dag i dag, Scenen var virkelig «de skrå bredder», interiøret, både i salen og bak teppet var spennende. Personlig var jeg betatt av jernovnene.

     Nå var det tid for lunsj. Den ble inntatt på Fabians restaurant som lå ved torget. Maten var god, det var også et hyggelig interiør. Jens Bakke fra den lokale Fortidsminneforening var vår omviser i Idd kirke. Kirken er fra 1100-tallet med en romansk kleber døpefont og et messing dåpsfat fra 1500-tallet. 

   Bilde fra Fredriksten FestningVår siste post på programmet var Fredriksten festning. Her fikk vi en omviser som nærmest bergtok oss. Magne Rannestad forklarte oss i detalj hvorfor Karl XII ikke kunne ha blitt skutt av sine landsmenn. Han viste oss rundt og hadde en masse å fortelle oss om hele festningen. Jeg har aldri før opplevd en slik omviser. Så kjørte vi hjem trette og fornøyde og fulle av mange nye opplevelser.

Anne-Wenche Ore