Sommerturen 2014 gikk til Transilvania

En "busslast" med Middelalder-Oslos medlemmer har vendt hjem fra årets sommertur, fulle av lovord. Turen gikk til det sagnsomsuste Transylvania i Romania i tidsrommet 30. juni - 7. juli.Transilvania EscapeTravel borg

Transylvania er et område med mange stående bygninger fra middelalderen og tidlig nyere tid, kirker – mange av dem befestet som forsvar mot tyrkerne – borger, landsbyer og byer. Flere av besøksmålene står på UNESCOs verdensarvliste. ESCAPE travel har vært reisearrangør.

En av deltakerne - Bjørn Roar Svensson - har notert underveis, og her følger hans oppsummering fra turen.

 Bjørn Roar Svensson forteller:

Vi reiste fra Gardermoen til Budapest mandag 30. juni kl. 0830 med Norwegian. Vår reiseleder Trond Aspås var på plass på Gardermoen og hjalp de som trengte det med innsjekkingen. Alle fikk bagasjen sin ved ankomst, og vi dro videre med buss til grensen til Romania. Grensekontrollen var raskt unnagjort og så reiste vi videre til Cluj.

På veien fikk vi med oss den markante endringen i landskapet når vi passerte grensen til Transylvania. Her gikk det fra sletter til et mer kupert skoglandskap. Her er mange bygninger som ser halvferdige ut. Også uferdige, overdådig dekorerte sigøynerhus. På turen kom vi ut for et kraftig regnvær som forsinket oss med halvannen time.
I Cluj skulle vi overnatte på Hotel Hampdon at Hilton. Vi møtte guiden Daniela, som skulle være med oss på hele turen, like utenfor sentrum for at hun skulle guide oss gjennom sentrum som var stengt pga. en konsert på torget med Billy Idol (!). Hotellet var informert om at vi ble forsinket og holdt middagen varm til vi kom fram. Hotellet var veldig bra og betjeningen meget serviceinnstilt.

Dag 2. Cluj - Bistrita - Sighisoara.

Etter en deilig frokost entret vi bussen og kjørte til Michalskirken i Cluj - en flott gotisk kirke som ble påbegynt på 1400 tallet. Cluj er en av de 7 "Siebenbürgen", men sporene etter dette er nå borte. Les mer om Siebenbürgen her (på tysk).

Så satte vi kursen for Bistrita. På veien passerer vi byen Dej og kjører også forbi mange nedlagte industrianlegg og gass- og kullfyrte fjernvarmesentraler.

Det flagges overalt i Romania med både det rumenske og EU flagget. Det rumenske flagget er blått, gult og rødt - blått for himmelen, gult for hvete og rødt for blodet som er utgytt i alle slag i landet.

Vi kjørte gjennom Beclan ved den vestgåene elven Somesul. Denne renner ut i Tisa som igjen renner ut i Donau.
I Bistrita (også en av Siebenbürgen) dro vi rett til lunch på restauranten på Hotel Golden Crown. Her tok Jonathan Harker, hovedpersonen i Bram Stalkers roman Drakula, inn da han kom til Transylvania. Her ble vi servert typiske transylvanske retter - gratinerte grønnsaker til forrett og kokt kjøtt med ris til hovedrett og en liten terte med vaniljekrem med frukt til dessert. Etterpå tok vi en liten vandring i byen, var innom den evangeliske kirken i Bistrita og fikk en orientering om kirken av en lokal guide. Utenfor kirken sto det en statue av en struts med en hestesko i munnen. Dette symbolet finnes i byens våpenskjold som byen fikk i 1353. I kirken tok vi også heisen opp i tårnet som er det høyest i Transylvania og kunne nyte en fantastisk utsikt over byen.

Deretter reiste vi videre mot Sighisoara. På veien kjørte vi gjennom byen Reghin som bl.a. er kjent for produksjon av musikkinstrumenter - særlig fioliner. Deretter krysser vi elven Mures og fortsatte sørover. Videre passerte vi gjennom det lille stedet Petela. Ca. 50 km. unna ligger byen Sovata som pga. en geologisk hendelse i 1875 (jordskjelv?) har fått en liten termisk sjø med veldig salt vann - faktisk saltere enn Dødehavet. Her kan man bli behandlet for revmatisme og andre sykdommer.

Etter et kort stopp i Targu Mures hvor vi kikket på utsiden av kulturpalasset og museet, dro vi videre mot Sighisoara. Ved ankomst til hotellet var det middag og etterpå en liten vandring i den gamle byen. Sighisoara er også en av de gamle Siebenbürgen, og den eldste som har hatt beboere kontinuerlig siden den ble bygd i ca. 1280. Det er også stedet hvor Vlad Tepes (Drakula) skal ha blitt født.
På torget traff vi på noen medlemmer av byens lokale Rotaryforening som feiret foreningens 10? årsdag ved å dele ut kinesiske varmluft ballonger (også kalt himmellanterner) som man skulle tenne på og sende opp. Flere av de som prøvde å sende opp en lanterne fikk det ikke til og en tid så det riktig skummelt ut med flere brennende lanterner i trærne og på takene i den gamle byen. Et lite gjennomtenkt prosjekt etter min mening. Men det gikk bra. Overnatting i Sighisoara.

Dag 3. Sighisoara - Biertan - Medias - Viscri - Brasov

Etter frokost var det tur i gamle Sighisoara. Vi var oppe i bytårnet som også er museum og fikk se en praktfull utsikt over byen. Vi gikk også opp den overbygde trappen opp til skolen og en tur gjennom den gamle kirkegården som fremdeles er i bruk.

Deretter var det ombord i bussen for å reise til festningskirken i Biertan. Her ble vi orientert om kirkens historie som forsvarskirke og om deres måte å drive familierådgivning på. Her ble uenige ektepar låst inn i et rom i en uke med bare en seng, en stol etc. Historien sier at de hadde bare en skilsmisse på 400 år! Etter å ha vandret litt omkring på egenhånd, inntok vi en deilig lunch på restaurant Unglerus. Deretter kjørte vi i gjennom Medias før vi snudde og kjørte tilbake gjennom Sighisoara på vei til Brasov. Medias er også en av Siebenbürgen, men vi kunne bare kjøre rundt den gamle bykjernen, så vi fikk ikke sett så mye av den.

Rett etter at vi hadde reist fra Medias kjørte vi gjennom landsbyen Brateiu. Her var det mange kopperslagere som stod langs veien og solgte kjeler og hjemmebrenningsapparater. Det er hovedsakelig sigøynere som har dette yrket, og de er svært dyktige kjelemakere.

Etter å ha forlatt Sighisoara, dro vi innom Viscri. Her er det også en festningskirke. På veien dit kjørte vi igjennom den lille landsbyen Saschiz, hvor prins Charles hadde startet en syltetøyfabrikk. Prins Charles er en viktig ambassadør for Transylvania og Romania

For å komme til Viscri tok vi av fra hovedveien i Bunesti og kjørte gjennom noen av de fattigste områdene i Romania. Festningskirken hadde et museum og ble drevet av en familie hvor datteren kunne snakke engelsk. Inne i kirken fortalte mor og datter kirkens historie. De kunne blant annet fortelle at det nå var bare ca. 30 personer igjen som soknet til kirken. I den ene sidebygningen til kirken som forresten var en del av forsvarsmuren hadde de et lite, men fint museum som viste dagliglivet med redskaper og inventar fra nabogårdene. Både guiden og hennes mor hadde begge vært i Skandinavia, bla. i Oslo.
Ved ankomst til Brasov gikk vi direkte til middag på restaurant Casa Romaneasca og fikk den beste svinefileten jeg har smakt på årevis! Deretter gikk vi rett over gaten og sjekket inn på hotel Coroana Brasovolui. Her skulle vi bo i 2 netter.

Dag 4. Brasov - Prejmer - Harman - Brasov
Vi startet dagen med å ta et gruppebilde.

Gruppebildec

Deretter var det skoletime i den gamle skolen i Brasov. Dette var den første skolen i Romania som underviste på Rumensk. Rektor og museumsbestyrer fortalte om undervisningen i gamle dager. Han leste om Norge fra en bok skrevet av er rumener som hadde vært på besøk i 1807. Ganske artig.

Deretter vandret vi en tur gjennom den gamle bydelen og besøkte Den sorte kirke med den sorte madonna. Kirken er en sengotisk kirke som ble påbegynt ca. 1380. Kirken ble brent i 21. april 1689. Den var ikke sort lenger nå, men man kunne se spor av brannen fremdeles.

Så kjørte vi til festningskirken i Prejmer. Selve kirken er fra 1200 tallet men ble festningskirke tiden mellom 14-15 tallet. Slike kirker ble befestet for at beboerne rundt en slik kirke skulle ha et sted å søke tilflukt i hvis landsbyen ble angrepet. Festningskirken i Prejmer var veldig intakt med sine nummererte dører hvor alle hus i landsbyen kunne ha sine forråd som de kunne leve av hvis de måtte bo inne i festningen hvis landsbyen ble angrepet.
Festningskirken i Harman var mindre og ikke like godt bevart, men hadde flere intakte vakre kalkmalerier.
Deretter returnerte vi til Brasov og vandret rundt i gamlebyen på egenhånd. I følge legenden kommer de bortførte barna fra Hammelen (Rottefangeren i Hammelen) kommer opp igjen på torget i Brasov. Det begynte etterhvert å regne uten at det ødela vandringen.
Om kvelden ble vi fraktet med drosjer opp til byens borg Cetate hvor vi hadde middag og ble underholdt med klassisk sang og musikk av meget dyktige artister.

Dag 5. Brasov - Bran - Horezu - Sibiu 

Første stopp på dagens etapper var slottet Bran. Dette er det turistslottet som er fokusert på Drakula. Hvis man ignorerer turistfjaset er selve slottet er meget godt bevart eksempel på et Transylvansk slott. Det har en historie som går tilbake til tidlig 1200-tall. 

Vi fikk en flott og regnfri tur gjennom Karpatene, ut av Transylvania og inn i Vallakia. Her besøkte vi klosteret Horezu som hadde noen fantastiske vegg- og takmalerier.
Deretter kjørte vi nordover igjen til Subiu, gjennom samme passet hvor Trajan hadde gått med sin hær under krigene med Dakia i årene 101 - 108.
Om kvelden sjekket vi inn på hotell Ramada. Middag stod klar på hotellet.

Dag 6. Sibiu

Vi startet dagen med omvisning i den gamle bydelen som er veldig fint pusset opp takket være EU-midler.
På vår vandring gikk vi over den berømte Løgnenes bro. Broen skal rase samme hvis noen som står på den sier en løgn. Deretter hadde vi dagen til disposisjon.
Lunsj på egen hånd.

Mange tok en tur på byens historiske museum som var svært fint. Bruckenthal Museet var også flere innom. Noen dro til Romanias mest berømte friluftsmuseum - Astra museet og andre tok en vandring langs den gamle bymuren.
Fellesmiddagen var i en hyggelig kjeller på restauranten Crama Sibiul Vechi i gamlebyen.
På vei hjem etterpå var det popkonsert på torget så vi gikk hjem til hotellet langs den gamle bymuren. 

Dag 7. Sibiu - Sebes - Hunedora - Arad

Etter frokost kjørte fra Sibiu til Sebes og så den evangeliske kirken der. Den er bygget på 12 hundretallet og har en flott altertavle.Deretter reiste vi til Hunedoara hvor vi så borgen Corvinesti eller Castelul Corvinilor. Denne storslagne gotiske borgen ble bygget over en tidligere festning på et enda eldre romersk fort. Byggingen startet i ca. 1448 og borgen ble på 1800 tallet regnet som en av de 3 mest imponerende byggverk i vest-europa.

Om kvelden sjekket vi inn på hotell Continental Forum i Arad og hadde middag på hotellet. Etterpå vandret noen en liten tur rundt i byen og de fikk sett den Røde kirke fra utsiden.

Dag 8. Arad - Budapest - Oslo

Denne dagen var en ren transportetappe. Vi reiste veldig tidlig fra hotellet denne dagen for å være sikre på å rekke flyet.
Grensekontrollen inn i Ungarn fra Romania kan variere svært, så Trond ønsket å være på den sikre siden. Grensekontrollen gikk nesten helt glatt og vi ankom flyplassen i god tid. Flyreisen gikk direkte til Gardermoen fra Budapst.

Vår norsk guide Trond Aspaas, med spesial-kompetanse om Romania, var med på hele turen. I tillegg hadde vi Daniela og lokal guiding i middelalderbyer, kirker og borger.
E-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Hjemmeside: www.escape.no

Her er et kart som viser reiseruten med stoppesteder:

Kart

 

Hotellene:

Cluj: http://hamptoninn3.hilton.com/en/hotels/romania/hampton-by-hilton-cluj-napoca-CLJHXHX/index.html
Sighisoara: http://binderbubisighisoara.ro/en/
Brasov: http://coroana-brasovului.ro/
Sibiu: http://www.ramadasibiu.ro/
Arad: http://continentalhotels.ro/Continental-Forum-Arad/en/