Middelalder-Oslo

Andres arrangementer

7. oktober: TUR TIL BOHUSLÄNS MIDDELALDERKIRKER

Fortidsminneforeningen Østfold har fått tilskudd fra Clara Lachmanns fond og kan derfor invitere til busstur til Bohuslän søndag 7. oktober.

Bohuslen1Schie kirkeAvreise kl. 09.00 fra Moss jernbanestasjon - noe som passer med tog fra Oslo S. kl. 08.01 og med ferge fra Horten kl. 08.00. Vi stanser også ved Solbergtårnet ca. kl. 09.35 og Svinesundsparken ca. kl. 09.50 for å ta med reisende (meld i fra hvor du ønsker å stige på bussen!)

Målet er middelalderkirkene i Nordre Bohuslän. De har ofte falt mellom stolene når det kommer til forskning - svenskene har regnet dem som norske, nordmennene har regnet dem som svenske. Vi vil se på kirkene med norske øyne, samtidig som vi vil se forskjellen i utvikling etter 1658, da kirkene ble svenske.

Nicolai Abildgaard: "Udsigt over Schie kirke i Sverige".1788. Sorø Kunstmuseum. 

Vår guide og historieforteller er Øysten Ekroll, arkeolog, forsker og kanskje Norges fremste kjenner av middelalderkirker i stein, til daglig ansatt ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider. Han er dessuten en dyktig formidler, bl.a. kjent som gjenganger i NRK P2-programmet "Museum".

Bohuslen2GamleSvenneby kirke

 

Første stopp er den store Skee kirke, dit vi kommer ca. kl. 10.15. På alteret står det best bevarte alterskapet fra middelalderens Oslo bispedømme - de mange helgenfigurene er omkranset av overdådige akantusranker fra 1600-tallet. I Församlingshemmet like ved står Skee kyrkliga gemenskap for enkel servering av kaffe og litt å bite i.

Fra Skee reiser vi forbi Kville kirke til Gamle Svenneby kirke, som i 2016-2017 var gjenstand for en omfattende restaurering. De har laget en egen nettside med bilder fra restaureringen med en film kalkpuss - de satte opp om kalkovner ved kirken! Nettsiden anbefales - se http://www.svennebygamlakyrka.se/

 

 

 

Bohuslen2SimonSkalp

Vi skal også besøke Foss kirke ved Munkedal, kirken der kong Øystein Haraldsson ligger begravd. Snorre skriver mye om hendelsene her ved Foss - bl.a. dette: «Liket hans ble flyttet til Fors, og det ble satt for natten under bakken sør for kirken. Kong Øystein ble jordet i Forskirken, og graven hans er midt på kirkegulvet, og et teppe er lagt over; folk regner ham for hellig.

Der han ble hogd, og blodet hans kom på jorda, sprang det opp en kilde, og en annen under bakken der hvor liket hans var satt for natten. Av vannet fra begge disse brønnene synes mange menn å ha fått helsebot. Det forteller vikværingene at det hendte mange jærtegn ved graven til kong Øystein, helt til uvennene hans helte suppe kokt på hundekjøtt på graven.»

Den katolske kirke har kong Øystein Haraldsson med i oversikten over helgener, se http://www.katolsk.no/biografier/historisk/oesten.

"Simon Skalp og mennene hans finner kong Øystein." Illustrasjon av Wilhelm Wetlesen i Snorres kongesagaer. 

 

Dagens hovedmåltid spiser vi på Hensbacka Herrgård like sør for Munkedal. Her serverer de suppe, hovedrett og kringle til dessert. På hjemvei skal vi besøke flere kirker - men det kommer vi tilbake til om noen dager, for her er det et par nøkkelpersoner vi skal få på plass. Mer detaljert program ettersendes derfor! Vi vil være tilbake i Moss kl. 20.00.

Påmelding snarest til Jens Bakke, mob. 993 54 286 eller ved e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Ta gjerne med en følgesvenn! Egenandel - inkl. buss, servering, inngangspenger etc - kr 500 pr. prs. Påmeldingen regnes som bekreftet først ved innbetaling til Fortidsminneforeningen Østfolds bankkonto nr. 9365.19.00776, senest lørdag 29. september. Husk å melde fra hvor du ønsker å gå på bussen.

Velkommen på tur!
Fortidsminneforeningen Østfold
Jens Bakke, leder
mob 993 54 286

Du er her: Hjem Aktiviteter Andres arrangementer Aktiviteter Gjennomførte aktiviteter 7. oktober: TUR TIL BOHUSLÄNS MIDDELALDERKIRKER